Arbeiderpartileder vil ikke fjerne bosetningene ved en fredsavtale

Avi Gabbay mener evakuering av bosetninger ikke er nødvendig for å få til en fredsavtale.

Det var outsideren Avi Gabbay som til slutt ble valgt til ny leder av arbeiderpartiet. (Foto: Faksimile Facebook)
Det var outsideren Avi Gabbay som til slutt ble valgt til ny leder av arbeiderpartiet. (Foto: Facebook)

Arbeiderpartileder Avi Gabbay sier han ikke vil fjerne bosetninger på Vestbredden som en del av en framtidig fredsavtale med palestinerne. Uttalelsen blir sett på som et dramatisk skifte i forhold til partiets tidligere standpunkt, skriver Times of Israel.

– Jeg vil ikke evakuere bosetninger som en del av en fredsavtale. Hvis man lager fred, hvorfor trenger man da å evakuere, sier Gabbay i et intervju med Channel 2.

Han utdypet kommentaren ved å si at det er helt feil at en fredsavtale er avhengig av å fjerne bosetninger. Lederen av det israelske Arbeiderpartiet mener det har blitt en vanlig misoppfatning at bosetninger må fjernes i forbindelse med en fredsavtale.

– Hvis man får til en fredsavtale, er det mulig å finne løsninger som ikke innebærer evakuering, forklarer Gabbay i intervjuet med den israelske TV-kanalen.

På spørsmål om hva som skiller ham fra sittende statsminister Benjamin Netanyahu, som har lovet at han ikke vil rive noen bosetninger, svarer Gabbay dette:

– Det er et stort gap mellom dem som i det minste ønsker å få til en fredsavtale og de som ikke ønsker å få det til, sier Arbeiderparti-lederen i TV-intervjuet.

Gabbay ble valgt til leder av Arbeiderpartiet i juli 2017, og uttalelsene hans markerer et skifte i partiets politikk. Sentrum-venstresiden i israelsk politikk har lenge vært pådriverne for å få til en fredsavtale med palestinerne, også ved å gi fra seg det meste av Vestbredden og mange av de israelske bosetningene.

Tidligere Arbeiderparti-ledere som Yitzhak Rabin, Shimon Peres og Ehud Barak la alle ned en stor innsats for å få til en avtale med palestinerne. Deres forsøk på fred, som ble forhandlet av USA, endte likevel aldri opp med noen permanent avtale.

Ironisk nok var det den daværende Likud-statsministeren, Ariel Sharon, som i 2005 beordret den israelske tilbaketrekkingen fra Gazastripen. Opp mot 8000 israelske bosettere ble fjernet fra området, som ble overlatt til palestinske myndigheter.

Mange mener det foregår en høyredreining i det israelske arbeiderpartiet. Nylig sa Gabbay også at det var uaktuelt for han å sitte i en regjering sammen med Den arabiske felleslisten, som består av 13 arabiske politikere i Knesset.

Siden Gabbay ble valgt til ny partileder har Arbeiderpartiet gjort det bedre på meningsmålingene. Det er ventet at de kommer til å ta flere seter i parlamentet fra sentrumspartiet Yesh Atid. Samtidig prøver både Yesh Atid og Arbeiderpartiet å hente moderate velgere fra det regjerende Likud-partiet på høyresiden.

Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)
Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise