Arbeiderpartileder vil ikke fjerne bosetningene ved en fredsavtale

Avi Gabbay mener evakuering av bosetninger ikke er nødvendig for å få til en fredsavtale.

Det var outsideren Avi Gabbay som til slutt ble valgt til ny leder av arbeiderpartiet. (Foto: Faksimile Facebook)
Det var outsideren Avi Gabbay som til slutt ble valgt til ny leder av arbeiderpartiet. (Foto: Facebook)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Arbeiderpartileder Avi Gabbay sier han ikke vil fjerne bosetninger på Vestbredden som en del av en framtidig fredsavtale med palestinerne. Uttalelsen blir sett på som et dramatisk skifte i forhold til partiets tidligere standpunkt, skriver Times of Israel.

– Jeg vil ikke evakuere bosetninger som en del av en fredsavtale. Hvis man lager fred, hvorfor trenger man da å evakuere, sier Gabbay i et intervju med Channel 2.

Han utdypet kommentaren ved å si at det er helt feil at en fredsavtale er avhengig av å fjerne bosetninger. Lederen av det israelske Arbeiderpartiet mener det har blitt en vanlig misoppfatning at bosetninger må fjernes i forbindelse med en fredsavtale.

– Hvis man får til en fredsavtale, er det mulig å finne løsninger som ikke innebærer evakuering, forklarer Gabbay i intervjuet med den israelske TV-kanalen.

På spørsmål om hva som skiller ham fra sittende statsminister Benjamin Netanyahu, som har lovet at han ikke vil rive noen bosetninger, svarer Gabbay dette:

– Det er et stort gap mellom dem som i det minste ønsker å få til en fredsavtale og de som ikke ønsker å få det til, sier Arbeiderparti-lederen i TV-intervjuet.

Gabbay ble valgt til leder av Arbeiderpartiet i juli 2017, og uttalelsene hans markerer et skifte i partiets politikk. Sentrum-venstresiden i israelsk politikk har lenge vært pådriverne for å få til en fredsavtale med palestinerne, også ved å gi fra seg det meste av Vestbredden og mange av de israelske bosetningene.

Tidligere Arbeiderparti-ledere som Yitzhak Rabin, Shimon Peres og Ehud Barak la alle ned en stor innsats for å få til en avtale med palestinerne. Deres forsøk på fred, som ble forhandlet av USA, endte likevel aldri opp med noen permanent avtale.

Ironisk nok var det den daværende Likud-statsministeren, Ariel Sharon, som i 2005 beordret den israelske tilbaketrekkingen fra Gazastripen. Opp mot 8000 israelske bosettere ble fjernet fra området, som ble overlatt til palestinske myndigheter.

Mange mener det foregår en høyredreining i det israelske arbeiderpartiet. Nylig sa Gabbay også at det var uaktuelt for han å sitte i en regjering sammen med Den arabiske felleslisten, som består av 13 arabiske politikere i Knesset.

Siden Gabbay ble valgt til ny partileder har Arbeiderpartiet gjort det bedre på meningsmålingene. Det er ventet at de kommer til å ta flere seter i parlamentet fra sentrumspartiet Yesh Atid. Samtidig prøver både Yesh Atid og Arbeiderpartiet å hente moderate velgere fra det regjerende Likud-partiet på høyresiden.

Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)
Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)
Forrige artikkelRegjeringen bruker statsbudsjettet til å ta avstand fra Israel-boikott
Neste artikkelIsrael-boikott «skaper tildels stor uro blant medlemmene her i regionen»
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.