Mindre byggeaktivitet i bosetninger med Donald Trump som president

Nybyggingen i israelske bosetninger på Vestbredden er den laveste på seks år.
Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)
Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Byggeaktiviteten i israelske bosetninger på Vestbredden falt i løpet av første kvartal 2018 til den laveste på seks år, selv om Trump-administrasjonen mer eller mindre ser gjennom fingrene på byggingen, skriver Jerusalem Post.

Fra januar til mars i år er det bare startet bygging av 250 nye boliger i bosetninger, ifølge tall som er publisert av det statistiske sentralbyrået i Israel. Det har ikke vært registrert så lite byggeaktivitet i løpet av et kvartal siden 2012. Da ble det bygget 284 boliger i andre og 273 i fjerde kvartal.

Helt siden USAs president Donald Trump inntok Det hvite hus i januar 2017, har byggeaktiviteten i Israelske bosetninger på Vestbredden gått nedover.

I løpet av Trumps første år som president var det en nedgang i nybyggingen på 49 prosent. I løpet av 2016, under Obama-administrasjonens misbilligende blikk, ble det registrert byggestart av 3066 nye boliger. Dette tallet falt til 1643 i 2017. De siste seks månedene er det heller ikke godkjent eller lagt ut på anbud nye boliger i Øst-Jerusalem.

Israel har lenge hevdet at jødisk nybygging i Judea og Samaria ikke påvirker fredsprosessen med palestinerne. Samtidig har politikere på høyresiden sagt at de kan bruke Trump-æraen til å presse fram nye byggeprosjekter. Likevel er byggeaktiviteten så langt begrenset til tegnebrettet, til tross for at andelen nybygg ute på anbud er den høyeste på minst 15 år.

Israelske myndigheter har godkjent flere tusen nye boliger i bosetninger, men likevel er altså byggeaktiviteten svært lav. Hagit Ofran i den venstre-orienterte organisasjonen Peace Now sier de ikke har noen forklaringen på nedgangen, annet enn boligbyggingen også går ned på landsbasis.

Yesha-rådet, en paraplyorganisasjon for jødiske bosetninger på Vestbredden, sier de ønsker å studere tallene nærmere før de kommer med en uttalelse.

Israel har tidligere lovet Trump å begrense byggingen i bosetninger for å gi den amerikanske presidenten spillerom til å jobbe med en fredsavtale.

Det er ventet at Trump-administrasjonen snart vil presentere sin fredsplan.

Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise