Da Begin tok Carter i skole om bosetninger

Israels statsminister Menachem Begin og USAs president Jimmy Carter. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Et kapittel i boken Israeli Settlements, Land Politics Beyond the Geneva Convention tar for seg hvordan skiftende amerikanske presidenter har forholdt seg til israelske bosetninger på Vestbredden og Gaza-stripen (frem til 2005).

Både Johnson- og Nixon-administrasjonen uttalte seg negativt til israelske bosetningsplaner på Vestbredden. Carter-administrasjonen var visstnok den første som erklærte bosetningene for «ulovlige».

Forfatter Martin Blecher gjengir en historie fra Israels statsminister Menachem Begins første møte med president Jimmy Carter:

Begin: «President, her i USA er det elleve steder som heter Hebron, fem som heter Shiloh, fire som heter Betel og seks som heter Betlehem.»

Carter: «Ja, det er det. Innenfor 32 kilometers radius av mitt hus er det både et Betel og et Shiloh.»

Begin: «Kan jeg få lov til å besøke dem en gang?»

Carter: «Selvfølgelig. Med glede! Det er tre baptistkirker der.»

Begin: «Hvis det er slik, skal jeg ta med meg vår sjefsrabbiner for å beskytte meg.» [Latter]

Begin: «La meg stille deg et hypotetisk spørsmål. Tenk deg at guvernørene i statene til disse Hebronene, Shilohene, Betelene og Betlehemene erklærte at alle innbyggere i USA kunne bosette seg i dem – alle bortsett fra jøder. Det vil bli bestemt at det er forbudt for jøder å bygge hjem i de ulike byene som heter Shiloh, Hebron, Betel og Betlehem i Amerika. Kjære deg! Alle kan bosette seg i hvilken av disse stedene de vil, bortsett fra Bokens folk. Da ville gode kvinner og menn på et hvert sted rope fra takene: ‘Det er en skandale! Diskriminering! Rasisme!’ Stemmer ikke det? Så hvordan kan du forvente at jeg, en jødisk statsminister i en jødisk stat som leder en regjering med femten jøder, alle fri menn – hvordan kan du forvente at jeg skal forby mine jødiske landsmenn fra å kjøpe seg et landstykke og bygge et hjem i det originale Shiloh, i det originale Betel, i det originale Betlehem og i det originale Hebron, fra hvor våre jødiske forfedre opprinnelig kom fra? Ville ikke det vært en skandale?»Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag