Da Begin tok Carter i skole om bosetninger

– Hvordan kan du forvente at en jødisk statsminister i en jødisk stat nekter jøder å slå seg ned i Shiloh, Betel eller Betlehem?

Israels statsminister Menachem Begin og USAs president Jimmy Carter. (Foto: GPO)

Et kapittel i boken Israeli Settlements, Land Politics Beyond the Geneva Convention tar for seg hvordan skiftende amerikanske presidenter har forholdt seg til israelske bosetninger på Vestbredden og Gaza-stripen (frem til 2005).

Både Johnson- og Nixon-administrasjonen uttalte seg negativt til israelske bosetningsplaner på Vestbredden. Carter-administrasjonen var visstnok den første som erklærte bosetningene for «ulovlige».

Forfatter Martin Blecher gjengir en historie fra Israels statsminister Menachem Begins første møte med president Jimmy Carter:

Begin: «President, her i USA er det elleve steder som heter Hebron, fem som heter Shiloh, fire som heter Betel og seks som heter Betlehem.»

Carter: «Ja, det er det. Innenfor 32 kilometers radius av mitt hus er det både et Betel og et Shiloh.»

Begin: «Kan jeg få lov til å besøke dem en gang?»

Carter: «Selvfølgelig. Med glede! Det er tre baptistkirker der.»

Begin: «Hvis det er slik, skal jeg ta med meg vår sjefsrabbiner for å beskytte meg.» [Latter]

Begin: «La meg stille deg et hypotetisk spørsmål. Tenk deg at guvernørene i statene til disse Hebronene, Shilohene, Betelene og Betlehemene erklærte at alle innbyggere i USA kunne bosette seg i dem – alle bortsett fra jøder. Det vil bli bestemt at det er forbudt for jøder å bygge hjem i de ulike byene som heter Shiloh, Hebron, Betel og Betlehem i Amerika. Kjære deg! Alle kan bosette seg i hvilken av disse stedene de vil, bortsett fra Bokens folk. Da ville gode kvinner og menn på et hvert sted rope fra takene: ‘Det er en skandale! Diskriminering! Rasisme!’ Stemmer ikke det? Så hvordan kan du forvente at jeg, en jødisk statsminister i en jødisk stat som leder en regjering med femten jøder, alle fri menn – hvordan kan du forvente at jeg skal forby mine jødiske landsmenn fra å kjøpe seg et landstykke og bygge et hjem i det originale Shiloh, i det originale Betel, i det originale Betlehem og i det originale Hebron, fra hvor våre jødiske forfedre opprinnelig kom fra? Ville ikke det vært en skandale?»

Forrige artikkelDet juridiske lappeteppet på Vestbredden
Neste artikkelArabiske land trosser palestinerne
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.