– Jeg vil annektere bosetningene og Jordandalen hvis jeg blir gjenvalgt

Israels statsminister og forsvarsminister Benjamin Netanyahu.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen i det israelske parlamentet. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I en direktesendt TV-tale tirsdag 10. september sa statsminister Benjamin Netanyahu at han vil legge de israelske bosetningene på Vestbredden under israelsk suverenitet – i realiteten en annektering – hvis han blir gjenvalgt den 17. september. Men han understreket at det først vil skje etter valget, av respekt for Trump-adminstrasjonen og den kommende fredsplanen.

– Jeg ønsker et klart mandat fra dere til å legge alle bosetningene under israelsk suverenitet, sa Netanyahu i den 10 minutter lange direktesendingen.

Han sa også at han vil annektere den strategisk viktige Jordandalen. Mens han ikke ville sette noen tidsfrist for annektering av bosetningene, sa han at Jordandalen kunne bli annektert med en gang etter valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jordandalen kan få israelsk suverenitet umiddelbart etter valget. Den neste regjeringen vil innføre israelsk suverenitet over Jordandalen.

Videre ba han om folkets stemmer til å gjennomføre valgløftene.

– Vi er demokratisk land. Jeg vil ikke gjøre noe uten et klart mandat. Derfor ber jeg dere om et mandat til å gjennomføre dette som det er bred enighet om, til endelig å kunne definere Israels permanente grenser, sikre at Judea og Samaria ikke ender opp som Gaza. Dette kartet definerer vår østlige front. Vi har ikke hatt en slik mulighet siden Seksdagerskrigen i 1967, og vi vil kanskje ikke få den igjen på ytterligere 50 år, fortalte statsministeren.

Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)
Fra en byggeplass i bosetningsblokken Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Al Masara / Flickr.com)

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter utspillet. Flere av hans politiske rivaler kritiserer Netanyahu for utspillet. Redaktør i avisen Jerusalem Post, Yaakov Katz, skriver på Twitter at Netanyahu har vært statsminister i 13 år uten å ha annektert Jordandalen. Hva har endret seg, spør han retorisk.

«Kanskje det har noe med det som skjer neste tirsdag og at Likud er i ferd med å miste terreng til Blue and White på meningsmålingene», skriver han.

Tirsdag 17. september er det nyvalg i Israel og de siste meningsmålingene har vist at Benny Gantz sentrum-venstre parti Blue and White ligger foran Netanyahus sentrum-høyre parti Likud. Netanyahu er derfor avhengig av å mobilisere velgere hvis han skal sikre seg en ny periode som statsminister.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag