Friedman: – USAs fredsplan vil ikke innebære krav om å fjerne bosettere

USAs ambassadør til Israel mener tvangsevakuering er oppskriften på katastrofe.
David M. Friedman, USAs ambassadør i Israel. (Foto: Matty Stern, U.S. Embassy Tel Aviv, flickr)
David M. Friedman, USAs ambassadør i Israel. (Foto: Matty Stern, U.S. Embassy Tel Aviv, flickr)

Den amerikanske administrasjonens lenge ventede fredsplan vil ikke innebære noe krav om at israelske bosettere skal evakueres fra Vestbredden. Det sier USAs ambassadør til Israel David Friedman.

– Etter å ha sett erfaringene fra evakueringen av Gaza [sommeren 2005], så tror jeg ikke at det er realistisk å kreve at noen – jøder eller arabere – skal bli tvunget til å måtte forlate sine hjem, forklarer ambassadøren.

Friedman kom med uttalelsen i et intervju med den bosetnings-vennlige nyhetssiden Israel National News. Der forteller han videre om hvorfor det ikke er aktuelt for Trump-administrasjonen å kreve at bosettere fjernes.

– Fordi vi tror det er oppskriften på en katastrofe. Det forårsaket nesten en borgerkrig under langt mindre aggressive forhold i Gaza, sammenlignet med hvordan det er i Judea og Samaria, sier ambassadøren i intervjuet.

8000 israelere ble tvangsevakuert fra Gazastripen i 2005, etter en beslutning av daværende statsminister Ariel Sharon. I løpet av en operasjon som varte noen dager var alle israelerne fjernet, men avgjørelsen skapte stor splid innad i Israel. Friedman kaller det «en inhuman prosess» å fjerne bosettere.

På Vestbredden bor rundt 350.000 israelere i bosetninger. I tillegg bor flere hundre tusen i nabolag i Øst-Jerusalem som palestinerne også gjør krav på.

Her kan du se hele intervjuet med den amerikanske ambassadøren:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise