Israel reagerer kraftig på FNs svarteliste

FN har laget en liste over selskaper som opererer i israelske bosetninger.
Ma'ale Adumim utenfor Jerusalem er den tredje største bosetningsblokken på Vestbredden. (Foto: Wikipedia)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

FNs menneskerettighetskontor (OHCHR) publiserte onsdag 12. februar en liste på over 100 bedrifter som anklages for å operere i israelske bosetninger på Vestbredden. Publiseringen kom brått på Israel, skriver Times of Israel.

De fleste av de 112 selskapene på listen er israelske, inkludert alle landets store banker, statseide transportselskaper og telekommunikasjonsgigantene Bezeq, HOT og Cellcom – i tillegg til flere mellomstore bedrifter. Svartelisten inneholder også 18 internasjonale selskaper, som amerikanske Motorola, Airbnb og Trip Advisor, i tillegg til franske Alstom og britiske Greenkote.

Oversikten er resultatet av en resolusjon som FNs menneskerettighetsråd vedtok i 2016. Rådet, hvor land som Afghanistan, Qatar og Libya er medlem, er svært omstridt og har i en årrekke hatt et ensidig fokus på Israel. Det er vedtatt flere resolusjon mot Israel enn alle andre land i verden til sammen.

Denne anti-israelske partiskheten gjorde at USA valgte å trekke seg fra rådet i 2018. Også en rekke andre land har reagert på at Israel pekes ut. Storbritannia sier de vil stemme imot alle anti-israelske resolusjoner.

Svartelisten til OHCHR er et bestillingsverk fra det anti-israelske FN-rådet. Listen får ingen juridisk betydning og ingen direkte konsekvenser for de navngitte selskapene. Målet er å skremme israelske og internasjonale bedrifter og et skritt på veien mot fullstendig å lamme israelsk økonomi.

Israelske politikere fra hele det politiske spekteret reagerer kraftig på FNs svarteliste. Utenriksminister Israel Katz omtaler det som en «skammelig kapitulasjon» overfor land og organisasjoner som ønsker å skade Israel.

– Enda en skammelig beslutning av menneskerettighetsrådet, som nok en gang bekrefter FNs konsistente antisemittisme og Israel-hat, sier minister Gilad Erdan, som har ansvaret for å bekjempe boikott mot staten Israel.

Benny Gantz fra sentrum-venstre partiet Blue and White slakter også listen.

– Dette er en mørk dag for menneskerettigheter. FNs meneskerettighetsråd har mistet all kontakt med virkeligheten, sier opposisjonslederen.

Også Amir Peretz, som leder en koalisjon av partier på venstresiden, er sterkt kritisk til at over 100 bedrifter er blitt svartelistet av FN.

– Vi er imot boikott, og skammelige og unødvendige FN-beslutninger. Vi vil ta i bruk ethvert forum for å få omgjort denne avgjørelsen og for å bevare en sterk israelsk økonomi og israelske jobber, forteller Peretz.

Israel har kuttet alle bånd til FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, som følge av den anti-israelske svartelisten.

Slik kommenterer den israelske organisasjonen NGO Monitor listen:

UN Targets Business With Palestinians & Israelis

Medicine. Tech. Energy. Is the UN targeting your business?Why is the UN punishing companies that provide goods and services to Palestinians and Israelis?

Publisert av NGO Monitor Mandag 10. februar 2020

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise