Jøder i minoritet mellom Jordanelven

Mindre enn femti prosent av befolkningen "mellom elven og havet" er jøder, hevder israelsk forsker. Men tallene hans er omstridte. For første gang på flere tiår er jødene i mindretall mellom Jordan-elven og Middelhavet (medregnet Vestbredden og Gaza-stripen), ifølge Sergio Della Pergolla, demografiekspert og professor ved Hebrew University i Jerusalem. - Folk som undres over når jødene blir i mindretall skal vite at det har allerede skjedd. Dersom man kombinerer den palestinske befolkningen på Vestbredden og Gaza-stripen, inkluderer fremmedarbeidere og flyktninger (antall har økt kraftig de siste årene), israelere som har gjennomført aliyah, men som ikke anerkjennes som jøder av innenriksdepartementet, er jødene rett under 50 prosent av befolkningen, sier Della Pergolla til Jerusalem Post. Den demografiske utviklingen i Israel fra 1948-2006 Argument for deling Den demografiske situasjonen var en hovedårask til at daværende statsminister Ariel Sharon valgte å trekke Israel ut av Gaza-stripen i 2005. Det var også noe av grunnen for at sikkerhetsbarrieren ble reist langs Vestbredden. Dersom araberne på Gaza-stripen og Vestbredden skulle bli gitt borgerrettigheter i Israel, for eksempel ved en israelsk anneksjon, ville jødene komme i mindretall i sin egen stat. Derfor støtter et flertall av jødene i Israel en løsning med to stater for to folk, dersom bare den palestinske staten ikke kan bli noen militær trussel mot Israel. Det er avgjørende for jødene å bevare et klart flertall i sin egen stat, og at staten kan tjene som en nødhavn for jøder i diasporaen. Demografisk trussel og "fiendebilder" Stigende palestinsk folketall I 2008 var det palestinske folketallet på Vestbredden 3,76 millioner. På Gaza-stripen og i Øst-Jerusalem hadde folketallet steget 30 prosent på et tiår, til 2,89 millioner. I Israel derimot er det 5.569.200 jøder, som utgjør 75,5 prosent av befolkningen. I tillegg vokser den arabiske befolkningen raskere, på grunn av en høyere fødselsrate enn hos jødene. 13 millioner jøder DellaPergolla har laget en rapport som anslår at det finnes 13.428.300 jøder i verden. Mer enn 80 prosent av disse bor i Israel og USA, 5.703.700 i Israel og 5.275.000 i USA. Her har han ikke brukt jødedommens definisjon for hvem som er en jøde, men sosial kategorisering. - Jeg brukte sosiale definisjoner for å bestemme kjernen av befolkningen: Dem som identifiserer seg som jøder og som har jødiske foreldre, som igjen ikke har noen annen religion, sier Della Pergolla. Ved å bruke en ennå bredere etnisk definisjon, mener Della Pergolla det kan være så mange som 14 millioner jøder utenfor Israel som vil kunne gjennomføre aliyah. Omstridte tall Enkelte kritikere er uenige med forskeren i at jødene er i mindretall "mellom elven og sjøen". De hevder at antallet palestinere som lever på Vestbredden er sterkt overdrevet, på grunn av at hundretusenvis telles dobbelt opp i Øst-Jerusalem, både i den israelske og den palestinske folketellingen. Mange palestinere bor også utenlands, men har lokale identifikasjonskort.  

Mindre enn femti prosent av befolkningen «mellom elven og havet» er jøder, hevder israelsk forsker. Men tallene hans er omstridte.

For første gang på flere tiår er jødene i mindretall mellom Jordan-elven og Middelhavet (medregnet Vestbredden og Gaza-stripen), ifølge Sergio Della Pergolla, demografiekspert og professor ved Hebrew University i Jerusalem.

– Folk som undres over når jødene blir i mindretall skal vite at det har allerede skjedd. Dersom man kombinerer den palestinske befolkningen på Vestbredden og Gaza-stripen, inkluderer fremmedarbeidere og flyktninger (antall har økt kraftig de siste årene), israelere som har gjennomført aliyah, men som ikke anerkjennes som jøder av innenriksdepartementet, er jødene rett under 50 prosent av befolkningen, sier Della Pergolla til Jerusalem Post.

Den demografiske utviklingen i Israel fra 1948-2006

Argument for deling
Den demografiske situasjonen var en hovedårask til at daværende statsminister Ariel Sharon valgte å trekke Israel ut av Gaza-stripen i 2005. Det var også noe av grunnen for at sikkerhetsbarrieren ble reist langs Vestbredden.

Dersom araberne på Gaza-stripen og Vestbredden skulle bli gitt borgerrettigheter i Israel, for eksempel ved en israelsk anneksjon, ville jødene komme i mindretall i sin egen stat. Derfor støtter et flertall av jødene i Israel en løsning med to stater for to folk, dersom bare den palestinske staten ikke kan bli noen militær trussel mot Israel. Det er avgjørende for jødene å bevare et klart flertall i sin egen stat, og at staten kan tjene som en nødhavn for jøder i diasporaen.

Demografisk trussel og «fiendebilder»

Stigende palestinsk folketall
I 2008 var det palestinske folketallet på Vestbredden 3,76 millioner. På Gaza-stripen og i Øst-Jerusalem hadde folketallet steget 30 prosent på et tiår, til 2,89 millioner.

I Israel derimot er det 5.569.200 jøder, som utgjør 75,5 prosent av befolkningen. I tillegg vokser den arabiske befolkningen raskere, på grunn av en høyere fødselsrate enn hos jødene.

13 millioner jøder
DellaPergolla har laget en rapport som anslår at det finnes 13.428.300 jøder i verden. Mer enn 80 prosent av disse bor i Israel og USA, 5.703.700 i Israel og 5.275.000 i USA. Her har han ikke brukt jødedommens definisjon for hvem som er en jøde, men sosial kategorisering.

– Jeg brukte sosiale definisjoner for å bestemme kjernen av befolkningen: Dem som identifiserer seg som jøder og som har jødiske foreldre, som igjen ikke har noen annen religion, sier Della Pergolla.

Ved å bruke en ennå bredere etnisk definisjon, mener Della Pergolla det kan være så mange som 14 millioner jøder utenfor Israel som vil kunne gjennomføre aliyah.

Omstridte tall
Enkelte kritikere er uenige med forskeren i at jødene er i mindretall «mellom elven og sjøen». De hevder at antallet palestinere som lever på Vestbredden er sterkt overdrevet, på grunn av at hundretusenvis telles dobbelt opp i Øst-Jerusalem, både i den israelske og den palestinske folketellingen. Mange palestinere bor også utenlands, men har lokale identifikasjonskort.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise