Delingsplanen og dagens demografi

Hvilke av områdene som Israel vant i 1948 har jødisk flertall?

Hele kartet er gjengitt nede i artikkelen.

Fredag 4. desember publiserte Ha’aretz en artikkel om FNs delingsplan for det britiske mandatområdet Palestina fra 29. november 1947.

– Palestinerne aksepterte ikke planen og forberedte seg ikke på å etablere en arabisk stat i landområdet som ble avsatt til dem i planen, påpeker journalist Ehud Ein-Gil. Både på Gaza-stripen og i Jordan ble det satt opp arabiske/palestinske myndigheter som skulle være “Hele Palestina”-regjeringer. Slik sett er ikke dagens politiske todeling mellom Gaza-stripen og Vestbredden noe nytt.

I borgerkrigen etter 29. november 1947, og krigen som fortsatte mot nabolandene etter Israels uavhengighetserklæring, erobret de jødiske forsvarsstyrkene flere områder som ikke inngikk i landområder avsatt til den jødiske staten i FNs delingsplan.

Kart: Ha'aretz.
Kart: Ha’aretz.

I dette kartet presenterer Ha’aretz et estimert folketall i de ulike delene av det som var avsatt til en jødisk stat (Øst-Galilea, kystsletten og Negev, de tre første blokkene) og de områdene som ble erobret (blokk 4-blokk 7, og Jaffa). Som det fremgår av kartet, er det fortsatt arabisk flertall i Galilea og Wadi-området og det såkalte Triangelet som ligger like opp mot Vestbredden.

I området hvor FN foreslo i 1947 å etablere en jødisk stat, bodde det den gang 427.000 arabere og 498.000 jøder. I 2013 hadde antallet jøder innenfor dette området økt til 3.695.921. Et større antall palestinere flyktet fra disse områdene i 1948, og dagens antall (369.725) er fortsatt noe under antallet i 1947.

I området som FNs delingsplan avsatte til en arabisk stat, bodde det i 1947 et lite antall jøder. (Jerusalem var tenkt å bli internasjonal sone, så de jødiske innbyggerne i Jerusalem er ikke medregnet.) I 2013 var antallet jøder i dette området økt til nesten 1,8 millioner. Av disse bor 1,45 millioner jøder innenfor “den grønne linje”, men i områder som i 1947 ble avsatt til en arabisk stat. Totalt er antallet arabere i dette området rett i underkant av 1 million.

Noen israelere som er negative til jødisk bosetning på Vestbredden, påpeker at det er større behov for jødisk bosetning i Galilea. De frykter at araberne i dette området en gang skal kreve selvstyre og forsøke å løsrive seg fra Israel.

Forrige artikkelNTBs overskrifter renvasker terrorister
Neste artikkel14 skadet i bilterror i Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.