Reaksjonene i pressen

De israelske avisenes lederartikler og politiske kommentatorer krever statsminister Ehud Olmerts avgang etter publiseringen av den første Winograd-rapporten.

De israelske avisenes lederartikler og politiske kommentatorer krever statsminister Ehud Olmerts avgang etter publiseringen av den første Winograd-rapporten.

Her følger et utvalg eksempler på kommentarer:

Moshe Arens i Ha’aretz
Selv om komiteen var nådeløs i sin kritikk, er ikke konklusjonene annerledes enn de som det israelske folk trakk etter Den andre Libanon-krigen, påpekerMoshe Arens i Ha’aretz.

– Det bør være klart, i lys av utfordringene og farene Israel står overfor, at ansvaret for staten ikke kan være i slike hender, skriver Arens. Han tror et nyvalg vil være den beste løsningen for å erstatte dagens regjering.

– Israel står overfor risikoen av en mengde ballistiske raketter mot sine byer fra Libanon og Syria. I tillegg har vi trusselen fra Irans atomvåpen-program. Etter den smertefulle opplevelsen i Den andre Libanon-krigen, kan vi ikke stole på at det nåværende lederskapet forbereder oss tilstrekkelig for disse farene. Det er tid for et bytte på toppen, konkluderer Arens.

Nahum Barnea i Yedioth Aharonoth
Den samme konklusjonen presenterer Yedioth Aharonoths Nahum Barnea i første setning: “Bunnlinjen er at Ehud Olmert må gå av.” Han utelukker imidlertid ikke at Olmert kan overleve politisk, fordi alternativene ikke er så mye bedre.

Barnea påpeker elementer i rapporten som også stiller noen av de fremste utfordrerne til Olmert i et dårlig lys. Benjamin Netanyahu (Likud) kuttet i bevilgninger til bakkestyrker i sin periode som finansminister. Tzipi Livnis manglende politiske erfaring og Ehud Baraks tilbakeholdenhet overfor Hizbollahs provokasjoner i hans statsministerperiode blir også påpekt.

Barnea minner leserne om hvordan Olmert i fjor høst kjempet mot etableringen av en statskommisjon oppnevnt av Høyesterett. Statsministeren vant frem med sin egenutnevnte Winograd-komite, men selv dette kan ha vært en feil beslutning. En rapport fra en statskommisjon ville ikke vært verre enn rapporten fra medlemmene av Winograd-komiteen, mener Barnea.

– Winograd-komiteens rapport er en omfattende, modig og fordringsfullt forsøk på endre vår politiske kultur, mener Barnea.

Ze’ev Schiff i Ha’aretz
Militærkorrespondenten i Ha’aretz, Ze’ev Schiff, velger å rette fokus på fremtiden i sin analyse etter Winograd-rapporten. Han spør om Ehud Olmerts regjering kan lede Israel til seier i den neste krig, og svarer kategorisk nei.

Han tror ikke Rabin-regjeringen, Sharon-regjeringen eller Barak-regjeringen ville vært like mislykket som Olmert-regjeringen i håndteringen av Den andre Libanon-krigen.
– Det er korrekt at det er viktig med erfaring for en statsminister i en krisesituasjon, påpeker Schiff.

Yossi Verter i Ha’aretz
– Olmert har to valg: Å gå av, eller å avgå med en sakte, ydmykende, smertefull, æreløs og forutsagt politisk død, skriver Yossi Verter.

– Bare en alvorlig militær krise, en krig på Gaza-stripen eller nordfronten, ledet av en annen forsvarsminister og forsvarssjef, kan forlenge Olmerts regjeringstid, konkluderer han.

 

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsrael med en gjeld på 86 prosent av BNP i 2006
Neste artikkelGraven til Herodes den store er funnet
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise