Fem israelere arrestert for IS-tilknytning

Disse fem er arrestert for IS-tilknytning. (Foto: Shin Bet via Jerusalem Post)
Disse fem er arrestert for IS-tilknytning. (Foto: Shin Bet via Jerusalem Post)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Fem unge israelske arabiske menn fra Nasaret er arrestert grunnet mistanke om virksomhet for terrorgruppen Den islamske staten, ifølge Jerusalem Post. Etterretningstjenesten Shin Bet opplyste tirsdag at mennene mistenkes for ”å ha drevet våpentrening og holdt hemmelige møter etter å ha kommet under innflytelse fra Den islamske statens ideologi”. To av mennene er 18 år gamle, de andre er 22, 23 og 27 år gamle. Arrestasjonene ble gjort i løpet av oktober og november.

I avhør skal det ha kommet fram at mennene i løpet av det siste året hadde anskaffet skytevåpen og trent på å bruke dem. De skal ha blitt gradvis mer overgitt til IS-ideologien. To skytevåpen er blitt konfiskert av de israelske styrkene.

Politiet har tatt ut tiltale for blant annet ulovlig besittelse av våpen, støtte til en ulovlig organisasjon og deltakelse i ulovlige møter. Den islamske staten har vært klassifisert som ulovlig organisasjon i Israel siden september 2014.

 

Økende oppslutning

Israelske sikkerhetsstyrker er svært oppmerksomme på mulig IS-aktivitet i Israel, på Vestbredden og i Gaza.

I slutten av oktober tok en israelsk araber seg fra Israel til Syria med paraglider for å slutte seg til IS. Seks andre ble etterpå arrestert for å ha planlagt å følge etter.

I august ble en terrorcelle på sju personer med tilhørighet til IS arrestert i området rundt Nasaret.

Antallet israelske arabere som involverer seg i IS har økt det siste året, ifølge Ynetnews.com. I 2014 ble det avdekket åtte slike hendelser, mens det til nå i 205 har vært 14 hendelser og til sammen 34 arrestasjoner av personer mistenkt for IS-tilknytning. Ifølge Shin Bets vurdering har IS støtte fra noen hundre israelske arabere. 32 har dratt til Syria og Irak for å krige sammen med IS-styrkene der. Sju av dem har blitt drept i kamphandlinger.

Blant palestinerne på Vestbredden og i Gaza har seks prosent et positivt syn på IS, ifølge en meningsmåling fra november.

 

– Bare et spørsmål om tid før IS angriper

I forrige uke gjennomførte det israelske forsvaret en stor øvelse der de gjennomgikk et scenario med et større angrep fra IS.

– IS vil rette et angrep mot Israel. Det er bare et spørsmål om tid før det skjer, sier kilder innen israelsk sikkerhet til Ynet.

IS har den senere tiden publisert flere videoer der de både retter konkrete trusler om egne angrep mot Israel og oppmuntrer til terrorangrep mot israelere. Her er ett eksempel.

Siden i sommer har IS erklært åpent at de forsøker å ta over den syriske delen av Golan-høydene, og dermed bli en av Israels nærmeste naboer.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag