Fredsprisvinner Nadia Murad mener jesidiene kan lære av Israel

Var på et fem dager langt besøk i Israel i fjor.
Nadia Murad. (Skjermdump fra NRK Dagsrevyen)
Nadia Murad. (Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 8. oktober 2018)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Fredag 5. oktober kunngjorde Den Norske Nobelkomite at Nobels fredspris for 2018 skal gå til Denis Mukwege og Nadia Murad for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

Irakiske Nadia Murad er en 25 år gammel kvinne fra minoriteten jesidiene som i 2014 ble tatt til fange og solgt som slave i det nordvestlige Irak av terrorgruppen IS. Etter tre måneders mareritt klarte hun å flykte. I tiden etter har hun valgt å fortelle åpent om hva hun og flere tusen andre jesidi-kvinner ble utsatt for. I 2016 ble hun utnevt til FNs første “Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking”.

I juli 2017 var hun på et fem dager langt besøk i Israel. Det ble omtalt I24news i en artikkel publisert 25. juli 2017.

Knesset-medlem Ksenia Svetlova fra partiet Zionist Union i samtale med Nadia Murad. (Foto: knesset.gov.il)
Knesset-medlem Ksenia Svetlova fra partiet Zionist Union i samtale med Nadia Murad. (Foto: knesset.gov.il)

På den siste dagen – med hjelp av en tolk – sa hun følgende til en fullsatt hall på universitetet i Tel Aviv:

“Akkurat som jødene har jesidiene en flere tusen år gammel historie. Til tross for gjentakende forfølgelse har begge våre folk overlevd. Mitt besøk i Israel har vist meg at i kjølvannet av undertrykkelse og folkemord kan et samfunn gjenoppstå enda sterkere.”

Besøket i Israel var organisert av den israelske nødhjelpsorganisasjonen IsraAid, Combat Genocide Association, hvis mål er å stoppe og forhindre folkemord, og det israelske kontoret av Society for International Development (SID).

I løpet av de fem dagene i Israel hadde Nadia møter med israelske Knesset-representanter og presidenten ved Tel Aviv University, og hun besøkte Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem og Beit Hatfutsot, det jødiske folks museum i Tel Aviv.

Nadia Murad på besøk i Knesset. (Foto: knesset.gov.il)
Nadia Murad på et møte i Knesset i juli 2017. (Foto: knesset.gov.il)

På et møte i nasjonalforsamlingen Knesset oppfordret Nadia de israelske representantene om formelt å anerkjenne forfølgelsen av jesidiene som et folkemord, og å vedta en lov som ble foreslått at Ksenia Svetlova fra partiet Zionist Union. Hun leder en gruppe Knesset-medlemmer som arbeider for å styrke forbindelsen mellom Israel og det kurdiske folket.

Nadia Murad hadde følgende avskjedshilsen til Israel: “Takk til dere for å ha gitt jesidiene et eksempel på hvordan vi kan fortsette å være i kontakt med vår historie og arv samtidig som vi former vår fremtid.”

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise