Unge immigranter forteller sin livshistorie

- Faren min fortalte at vi skulle dra til Israel 90 minutter før vi la ut på turen, sier Shai. Han hadde forstått at noe uvanlig var i ferd med å skje da dyrene forsvant fra gården og en mann kom fra nabolandsbyen for å demontere taket på huset deres.

Irina Kopytova (29) kom fra Hviterussland til Israel som 15-åring. Frem til hun var 10 år gammel hadde hennes foreldre holdt morens jødiske identitet hemmelig. Først i 1990, da Sovjetunionen brøt sammen, fikk Irina høre hemmeligheten. (Foto: Guro Kvakestad, DNI)
Hør Irina fortelle sin livshistorie.

Shai Fredo (33) kom til Israel fra Etiopia i 1984, da han var 8 år gammel.
– Da jeg kom til Israel ble jeg voksen på et øyeblikk, sier Shai. Snart var det han som måtte hjelpe foreldrene med tilpasningen i det nye landet.
(Foto: Guro Kvakestad, DNI)
Hør Shai fortelle sin livshistorie.

To unge immigranter til Israel har fortalt sin historie i Norge denne uken.

Irina Kopytova (29) og Shai Fredo (33) er invitert til Norge av aksjonskomitéen Hjelp Jødene Hjem (HJH). Mandag fortalte de sin livshistorie til tillitsmenn og ansatte i HJHs medlemsorganisasjoner i Oslo. Irina og Shai deltar også på MIFF-møter i Arendal og Tønsberg.

Shai Fredo forteller glimt av sin livshistorie i denne videoen. I dette MP3-opptaket utdyper han historien og forteller flere detaljer.

Shai Fredo: – Vi måtte late som vi var muslimer
Shai Fredo er en israelsk skuespiller, født i landsbyen Matcha i Etiopia. I 1983, da Shai var 7 år gammel, la hans familie ut på den lange veien mot Israel til fots. En århundrelang lengsel etter Zion skulle snart gå i oppfyllelse.

Avreisen måtte skje i all hemmelighet.

– Faren min fortalte at vi skulle dra til Israel 90 minutter før vi la ut på turen, sier Shai. Han hadde forstått at noe uvanlig var i ferd med å skje da dyrene forsvant fra gården og en mann kom fra nabolandsbyen for å demontere taket på huset deres.

– Faren min gav taket vårt til en kristen venn, forklarer Shai. De hadde ikke bruk for taket når de skulle til Jerusalem.

– Jerusalem stod for oss som selve himmelen, sier Shai.

På vei gjennom jungelen inn til Sudan ble de angrepet av røvere tre, fire ganger. En dag var de heldige og traff en kristen etiopier som gav mat til hele reisefølget på 400 personer. Han gikk også i mellom for å redde de etiopiske jødenes liv da røverne kom på ny.

– Det er det beste mennesket jeg noen gang har truffet, mener Shai.

Da de kom til Sudan måtte de skjule sin identitet.

– Vi latet som vi var muslimer, så vi ikke skulle bli returnert til Etiopia, forteller Shai.

Lokalbefolkningen stjal fra flyktningenes matrasjoner, og erstattet noe av hveten med sand i kornsekkene. Dette førte til at mange av de etiopiske jødene døde, blant dem Shais bestefar.

– Min store drøm er å lage en spillefilm om jødenes tilbakevending fra Etiopia til Israel, sier Shai.

Hør Shai Fredo fortelle sin egen historie (14 minutt, engelsk, MP3)

Irina Kopytova: – Jeg var ti år da jeg fikk vite at jeg er jødisk
Irina Kopytova vokste opp i Hviterussland, med jødisk mor og russisk far.

– Foreldrene mine holdt det hemmelig at jeg var jøde, sier Irina. Under kommunistregimet i Sovjetunionen gav det ingen sosiale eller økonomiske fordeler å være identifisert som jøde, snarere tvert imot.

– Da moren min fikk jobb i en bank, ble hun fortalt at sjansen til opprykk var lik null, bare fordi hun var jøde, forteller Irina.

I 1990 endret situasjonen seg. Det ble åpnet et jødisk senter i byen hvor Irina bodde, og hun begynte på sabbatsskole.

– For første gang fikk jeg høre om Israel, sier Irina.

Kun 15 år gammel reiste Irina til Israel alene, i et studieprogram som gav henne språkopplæring i hebraisk og tre års utdanning.

– Da foreldrene mine flyttet til Israel to år senere, var det jeg som måtte hjelpe dem å tilpasse seg den nye tilværelsen, sier Irina.

Hør Irina Kopytova fortelle sin egen historie (14 minutt, engelsk, MP3)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelClinton: – Iran må akseptere avtalen
Neste artikkelIDF stanset flere hundre tonn med våpen
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise