Jøden i Afghanistan – ensom og blakk

På grunn av sikkerhetssituasjonen i Kabul sliter Afghanistans siste jøde med å få solgt kebab. Nå er han konkurs.

Foto: Skjermdump fra Reuters.com
Foto: Skjermdump fra Reuters.com

I 2005 døde hans uvenn og nest siste jøde i Afghanistan, Isaac Levy. Så i dag er Zabulon Simintov den siste som er igjen. Det har brakt ham en form for kjendisstatus i hovedstaden Kabul, hvor han driver en egen kebabcafé, Balkh Bastan, vegg-i-vegg med den lokale synagogen. I 2002 ble et teaterstykke om ham og Levy satt opp i New York, med tittelen “The Last Two Jews of Kabul“.

Det er kun muslimer som lager maten på cafeen, rapporterer Reuters. I det konservative muslimske landet er halal-godkjenning nødvendig. Men den tøffe sikkerhetssituasjonen blir stadig dårligere. Kebabsjappene stenger en etter en. Balkh Bastan er intet unntak. Simitov er i ferd med å gå personlig konkurs, nå som stadig færre internasjonale gjester besøker byen.

– Hotellene pleide å bestille mat til 400-500 mennesker. Fire-fem komfyrer stod på fra ettermiddag til kveld. Men nå planlegger jeg å selge restauranten min i mars og leie ut lokalene, forklarer han.

Ved begynnelsen av 1900-tallet var det flere tusen jøder i dette krigsherjede landet. I over 1400 år har det vært en jødisk tilstedeværelse. Men etter at Israel ble opprettet fikk afghanske jøder mulighet til å flytte bort fra muslimsk dominans. 10.000 jøder og deres etterkommere med røtter i Afghanistan bor i Israel i dag, omlag 200 familier bor i USA. Nå må Simitov alene ta ansvaret for å vedlikeholde synagogen og den jødiske kirkegården. Gjennom å leie ut cafélokalene håper han å samle inn nok penger til å renovere synagogen.

Afghanistans siste jøde er rasende over USAs og NATOs manglende evne til å skape fred og sikkerhet fra Talibans terroraktiviter.

– Det er bedre å se en hund enn en amerikaner. Dersom situasjonen i landet blir enda verre, vil jeg rømme, forteller han. Alle de andre jødene har rømt allerede.

Den jødiske kirkegården i Herat, Afghanistan (Foto: Wikimedia Commons)
Den jødiske kirkegården i Herat, Afghanistan (Foto: Wikimedia Commons)
Forrige artikkelOla H. Grytten i MIFF Bergen: Israel og den økonomiske situasjonen i Midtøsten
Neste artikkelSaudi Arabia inn i Menneskerettighetsrådet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no