Jemens siste jøder vil flykte

De Iran-støttede ekstremistenes maktovertakelse i Jemen ser ut til å bli det endelige punktum for landets flertusenårige jødiske samfunn. Ifølge New York Times er det nå mindre enn hundre jøder igjen i Jemen.

Tre jemenittiske jøder som har utvandret til Israel. (Illustrasjonsfoto: BBC World Service / Flickr.com)
Tre jemenittiske jøder som har utvandret til Israel. (Illustrasjonsfoto: BBC World Service / Flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


– Det er ikke en eneste av oss som ikke har lyst til å dra, sier en av de få gjenværende jødene i Jemen til New York Times.

Avisen har nylig besøkt de to små jødiske samfunnene som fortsatt eksisterer i Jemen, og fremtiden deres ser ikke lys ut.

 

”Død over Amerika, død over Israel, forbannelse over jødene!”

Etter at nesten 50.000 jemenittiske jøder emigrerte landet for å dra til Israel i 1949 og 1950, har en liten minoritet fortsatt å holde stand. Etter en bølge av forfølgelse som startet 11. desember 2008, var det etter sigende om lag 200 jøder igjen i landet. I tiden som har gått siden den gang, har flere blitt hjulpet ut i hemmelighet, hovedsakelig til USA og Israel. Stammer som samarbeider med al-Qaida har utgjort en livsfarlig trussel for dem.

Nå ser det ut til at utviklingen har nådd et punkt der stemningen blant den hardt pressede minoriteten har blitt entydig: Den lille resten som har holdt ut, ser ikke lenger noen fremtid i landet der deres forfedre har holdt til i mer enn 2.000 år. Selv om de har vært gjennom en lang historie av forfølgelse, har de sjelden vært så truet, og hatt så få til å beskytte seg, som nå, skriver New York Times.

Det som har forandret seg, er at den Iran-støttede ekstremistiske islamistbevegelsen Houthi har tatt stadig større deler av makten i landet. Houthi-bevegelsen bruker som slagord: ”Død over Amerika, død over Israel, forbannelse over jødene!”

De står særlig sterkt i nettopp de to områdene som fortsatt har en kjent jødisk minoritet: Byen Raidah i nord, med 55 jøder, og hovedstaden Sana’a, der antallet jøder nå skal være nede i et sted mellom 20 og 40.

 

– Snart vil det ikke være jøder i Jemen

I Raidah består det en gang pulserende jødiske samfunnet nå av bare åtte familier.

– Vi har ingen venner, så vi bare forsøker å holde oss så mye borte fra alle som vi kan, sier en av dem den amerikanske avisens reporter har snakket med.

Samfunnet består fortsatt av familier med små barn, men har bare noen svært få unge i gifteferdig alder. Det er to år siden forrige gang det ble holdt bryllup, og brudeparet forlot landet like etterpå. Avisens intervjuobjekt sier han håper at hans snart 13 år gamle sønn skal få feire sin Bar Mitzvah utenfor Jemen. En annen av dem avisen har snakket med, sier at det ikke lenger er noen som ikke ønsker å forlate landet.

– Snart vil det ikke være noen jøder i Jemen, inshallah, sier han, og bruker altså det muslimske arabiske uttrykket for ”om Gud vil”, for å beskrive situasjonen.

 

Husarrest i hovedstaden

I Sana’a lever jødene i noe som ligner en myndighetspålagt husarrest, i et innemurt samfunn ved siden av den amerikanske ambassaden. Det var den nå avgåtte presidenten Abdullah Saleh som fikk i stand denne ordningen for noen år siden, da Houthi-bevegelsen truet jødene på livet for å få dem til å forlate landet. New York Times fikk ikke intervjue noen av de anslagsvis 20 til 40 resterende innbyggerne innenfor muren, fordi de Houthi-dominerte sikkerhetsmyndighetene ikke ville gi dem tillatelse til å bli intervjuet. Hærens vakter ved inngangen nekter journalister adgang til det jødiske området.

De to landene som i de fleste tilfellene har lagt til rette for emigrasjon for de jemenittiske jødene, USA og Storbritannia, stengte i forrige uke sine ambassader i landet. Presidenten som tidligere fikk ordnet med en viss beskyttelse for dem er også gått av. Alt dette skyldes Houthi-bevegelsens fremmarsj. Spørsmålet for de jemenittiske jødene har dermed forandret seg fra å handle om muligheten til fortsatt eksistens i landet, til å handle om hvilken vei de nå skal finne ut av landet.

Forrige artikkelPågrep terrorcelle i Hebron
Neste artikkelPalestinske myndigheter terrordømt i USA
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/