19 jemenittiske jøder hentet ut i hemmelig operasjon

Jemenittiske jøder ankommer Israel søndag 20. mars 2016. (Foto: Jewish Agency)
Jemenittiske jøder ankommer Israel søndag 20. mars 2016. (Foto: Jewish Agency)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israelske og amerikanske myndigheter har de siste dagene samarbeidet om en hemmelig operasjon der 19 jemenittiske jøder fikk hjelp til å emigrere fra Jemen til Israel, ifølge blant andre Ha’aretz og Jerusalem Post.

Dette var de siste av de gjenværende jødene i Jemen som har ytret ønske om å emigrere til Israel. Dermed regner Jewish Agency helgens operasjon som det siste leddet i den store prosessen med å hente jemenittiske jøder til Israel, en aksjon som begynte i 1949.

– Dette markerer slutten på et historisk oppdrag, sier Nathan Sharansky, direktør for Jewish Agency.

– Dette kapitlet i historien til et av verdens eldste jødiske samfunn er i ferd med å ta slutt. Men de jemenittiske jødenes unike totusenårige bidrag til det jødiske folk vil fortsette i staten Israel, fortsetter Sharansky.

I løpet av 1949 og 1950 flyttet nesten 50.000 jemenittiske jøder til Israel. Etter dette har en liten jødisk minoritet holdt stand og blitt værende i landet. Men på grunn av hard forfølgelse gjennom mange år (særlig siden 2008) og generelt vanskelige forhold under krigen som nå herjer i Jemen, har stadig flere av dem valgt å emigrere, for det meste til Israel eller USA.

 

Les også: Jemens siste jøder vil flykte

 

Nå er det bare om lag 50 jøder igjen i det en gang blomstrende jødiske samfunnet i Jemen. De fordeler seg på to små lokalsamfunn: Ett i byen Raidah og ett i hovedstaden Sanaa. Jødene i Sanaa lever på et innesperret område ved siden av den amerikanske ambassaden i byen, under forhold som minner om en myndighetspålagt husarrest.

Jewish Agency opplyser om at de siste gjenværende jødene i Jemen også vil få bistand til å emigrere dersom de etter hvert skulle komme til å ønske det.

17 av de 19 som emigrerte i operasjonen, ankom Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv søndag. De to andre kom noen dager tidligere. De er nå innkvartert på et senter for nyankomne innvandrere i Beersheeba. 14 av dem kommer fra Raidah og en familie på fem kommer fra Sanaa. En av immigrantene er en rabbiner som har fraktet med seg en mer enn 500 år gammel Torah-rull.

 

Temasider:

Alle MIFFs artikler om Jemen

Alle MIFFs artikler om de jemenittiske jødeneGi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag