Ikke gitt opp “rett til å vende tilbake”

Arafat setter et stort kryss over den tolkningen Yossi Beilin forsøker å selge Geneve-avtalen med i Israel.

3. desember hadde Bradley Burston en artikkel i den venstreorienterte israelske avisen Ha’aretz, hvor han er korrespondent. Den het Arafat, Genève og makten til å si nei. Han skriver at Arafat har sagt nei til Genève-avtalen, selv om det er kamuflert som et ja.

Etter lang nøling gikk Arafat ut med en slags støtte til avtalen. Men samtidig understreket han at FN-resolusjon 194 må gjennomføres. Den er fra 1947 og er det ene punktet som nesten alle israelere – inkludert alle de israelske forfatterne av Genève-avtalen – er enige om fordi det er ensbetydende med å utslette Israel som en stat med jødisk flertall. Resolusjonen (som ikke var bindende i utgangspunktet) gir de palestinske flyktningene fra 1948 rett til å “vende tilbake” til selve Israel.

Det var nettopp dette som ifølge hovedmannen bak avtalen, israeleren Yossi Beilin, skal være den store fordelen med Genève-avtalen: Palestinerne skal ha oppgitt denne “retten til å vende tilbake”. Så kommer Arafat og legger en torpedo under hele avtalen.

Selv folk i Arbeiderpartiet som ellers står Beilin nær, har kritisert ham for formuleringer som indirekte kan anerkjenne en slik “rett” (som ingen andre flyktninger fra denne perioden har fått).

Arafat setter dermed et stort kryss over den tolkningen Yossi Beilin forsøker å selge i Israel.

Forrige artikkelQureia dro til Kario
Neste artikkelKairo-samtalene brøt sammen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no