Forskjellige forhandlingsteam

Sammensetningen av israelernes og palestinerne forhandlingsteam før toppmøtet i Annapolis er en illustrasjon på hvor lang avstanden er mellom partene.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

– Det ser ut som om de to gruppene er nesten fullstendige motpoler, skriver Ha’aretz-journalistene Avi Issacharoff og Barak Ravid.

Israel blir representert av embedsmenn mens palestinerne stiller med fem politikere, som til dels har sine egne agendaer.

Den israelske gruppen
Den israelske forhandlingsgruppen blir ledet av direktøren ved statsministerens kontor, Yoram Turbowicz.

Han har med seg tre erfarne spesialister:

Shalom Turgeman har vært diplomatisk rådgiver til statsministeren siden mars 2003. Han snakker arabisk, og har tidligere tjenestegjort ved den israelske ambassaden i Amman.

Aharon Abramovitch er direktør for Utenriksdepartementet og representerer utenriksminister Tzipi Livni i forhandlingene. Abramovitch har tidligere ledet justisdepartementet, og har erfaring fra forhandlinger med bosetterne under tilbaketrekningen fra Gaza-stripen høsten 2005.

Amos Gilad er representant for forsvarsminister Ehud Barak. Han kan se tilbake på en lang karriere i IDF, hvor han blant annet var leder for forskningsavdelingen for den militære etterretningen. Palestinerne skal visstnok se på Gilad som en hauk – “eller det som verre er”.

– Det er et handicap for det israelske teamet at de ikke har erfaring med lange forhandlinger med palestinerne, med alle de administrative og strukturelle problemene som et slikt historisk vakuum skaper. På den andre siden er ingen av disse fire bundet av oppskrifter fra fortiden. De vil sannsynligvis finne nye innfallsvinkler til samtalene, skriver Issacharoff og Ravid.

Den palestinske gruppen
På palestinsk side ledes forhandlingsgruppen av den erfarne PLO-lederen Ahmed Qureia. Han var statsminister under Yasser Arafat og har ført hemmelige forhandlinger med israelske representanter en rekke ganger tidligere.

– I Israel blir utnevnelsen av Qureia sett på som et forsøk fra selvstyremyndighetene på å undergrave samtalene, mens palestinerne tar det som et bevis på at Abbas tar samtalene veldig alvorlig, skriver de to israelske journalistene.

I forhandlingsgruppen har Qureia med seg sin gode venn Yasser Abed Rabbo. Der inngår også PLOs sjefsforhandler Saeb Erekat, som ikke skal ha noe godt forhold verken til Qureia eller Rabbo.

Redaktøren i avisen Al-Ayam, Akram Haniyeh, er en annen god venn av Qureia.

Den femte mann i gruppen, Sa’adi al-Krutch, ble valgt delvis fordi han opprinnelig kommer fra Gaza-stripen, men mest fordi PA-statsminister Salam Fayyad ikke ville være med i forhandlingene.

Fayyad skal ha blitt fornærmet da Abbas valgte Qureia som følge i FNs generalforsamling og ikke ham selv.

– Fayyad vet at selv om han er respektert i Washington, er han en “outsider” i Ramallah. Han tror også at toppmøtet [i USA] vil mislykkes, avslutter Issacharoff og Ravid.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelTitusenvis deltok i Jerusalem-marsjen
Neste artikkel2008-budsjettet blir rekordstort
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise