Palestinerne vil aldri godkjenne Israels jødiske identitet

En rekke toppledere i de palestinske selvstyremyndighetene avviser kategorisk å anerkjenne Israel som en jødisk stat.

Les også: PLO legger opp til et Palestina med arabisk og islamsk identitet

Israels statsminister Ehud Olmert krever at Fatah-lederne gir klar anerkjennelse av Israel som en jødisk stat før Annapolis-toppmøtet. Dette blir blankt avvist i Ramallah.

– Israel kan definere seg selv som de vil. Hvis de ønsker å kalle seg selv en jødisk stat, så bare la dem gjøre det. Men palestinerne vil aldri anerkjenne Israels jødiske identitet, sa PLOs sjefsforhandler Saeb Erekat i et intervju med tv-stasjonen Al-Arabiya onsdag.

– Israel kan kreve så mye de vil, men de vil ikke få palestinsk anerkjennelse, skal statsminister Salam Fayyad ha sagt i et annet intervju samme kveld.

– Det er bare zionistiske partier som tenker på Israel som en jødisk stat, og vi har ikke søkt om å bli medlemmer av den internasjonale zionistiske bevegelse, sa Yasser Abed Rabbo i PLOs sentralstyre tirsdag.

Ikke forhandlingsspørsmål
For den israelske regjering er ikke dette spørsmålet et tema for forhandlinger eller diskusjon. Dersom det skal bli forhandlinger mellom partene etter Annapolis-møtet må palestinerne «anerkjenne staten Israel som staten for det jødiske folk», sa Olmert til EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana onsdag.

– Israel er en stat for det jødiske folk. Den som ikke aksepterer dette, kan ikke holde forhandlinger med meg, slo Olmert fast tidligere i uken.

I følge Ha’aretz kommer den israelske regjering til å drøfte denne saken på mandag. Strategiminister Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu) håper å gjøre Olmerts linje til bindende regjeringspolitikk og forhåndsbetingelse for Annapolis. Han arbeider også med et lovforslag i Knesset som vil kunne binde fremtidige israelske regjeringer, i følge avisen Ha’aretz.

Vanskeligere å dele Jerusalem
Også et annet lovforslag er på gang i Knesset for å begrense mulighetene til kompromiss med palestinerne. Knesset-medlem Gideon Sa’ar fra Likud foreslår en lov som vil kreve støtte fra 80 Knesset-medlemmer for å kunne dele Jersalem. Normalt kreves det kun støtte fra 61 av 120 representanter for å gjøre vedtak i nasjonalforsamlingen.

Onsdag ble det vedtatt å starte videre arbeid med lovforslaget. Sa’ar fikk støtte fra 53 kollegaer, de fleste fra høyresiden og religiøse partier. 24 stemte imot. Før loven blir endelig vedtatt må den behandles i en komite og deretter passere tre avstemninger i plenum.

Les også: PLO legger opp til et Palestina med arabisk og islamsk identitet

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelNekter å sensurere antisemittisk innhold
Neste artikkelJumblatt: – Ta Libanon ut av konflikten
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise