Palestinerne vil aldri godkjenne Israels jødiske identitet

En rekke toppledere i de palestinske selvstyremyndighetene avviser kategorisk å anerkjenne Israel som en jødisk stat.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Les også: PLO legger opp til et Palestina med arabisk og islamsk identitet

Israels statsminister Ehud Olmert krever at Fatah-lederne gir klar anerkjennelse av Israel som en jødisk stat før Annapolis-toppmøtet. Dette blir blankt avvist i Ramallah.

– Israel kan definere seg selv som de vil. Hvis de ønsker å kalle seg selv en jødisk stat, så bare la dem gjøre det. Men palestinerne vil aldri anerkjenne Israels jødiske identitet, sa PLOs sjefsforhandler Saeb Erekat i et intervju med tv-stasjonen Al-Arabiya onsdag.

– Israel kan kreve så mye de vil, men de vil ikke få palestinsk anerkjennelse, skal statsminister Salam Fayyad ha sagt i et annet intervju samme kveld.

– Det er bare zionistiske partier som tenker på Israel som en jødisk stat, og vi har ikke søkt om å bli medlemmer av den internasjonale zionistiske bevegelse, sa Yasser Abed Rabbo i PLOs sentralstyre tirsdag.

Ikke forhandlingsspørsmål
For den israelske regjering er ikke dette spørsmålet et tema for forhandlinger eller diskusjon. Dersom det skal bli forhandlinger mellom partene etter Annapolis-møtet må palestinerne “anerkjenne staten Israel som staten for det jødiske folk”, sa Olmert til EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana onsdag.

– Israel er en stat for det jødiske folk. Den som ikke aksepterer dette, kan ikke holde forhandlinger med meg, slo Olmert fast tidligere i uken.

I følge Ha’aretz kommer den israelske regjering til å drøfte denne saken på mandag. Strategiminister Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu) håper å gjøre Olmerts linje til bindende regjeringspolitikk og forhåndsbetingelse for Annapolis. Han arbeider også med et lovforslag i Knesset som vil kunne binde fremtidige israelske regjeringer, i følge avisen Ha’aretz.

Vanskeligere å dele Jerusalem
Også et annet lovforslag er på gang i Knesset for å begrense mulighetene til kompromiss med palestinerne. Knesset-medlem Gideon Sa’ar fra Likud foreslår en lov som vil kreve støtte fra 80 Knesset-medlemmer for å kunne dele Jersalem. Normalt kreves det kun støtte fra 61 av 120 representanter for å gjøre vedtak i nasjonalforsamlingen.

Onsdag ble det vedtatt å starte videre arbeid med lovforslaget. Sa’ar fikk støtte fra 53 kollegaer, de fleste fra høyresiden og religiøse partier. 24 stemte imot. Før loven blir endelig vedtatt må den behandles i en komite og deretter passere tre avstemninger i plenum.

Les også: PLO legger opp til et Palestina med arabisk og islamsk identitet

 


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelNekter å sensurere antisemittisk innhold
Neste artikkelJumblatt: – Ta Libanon ut av konflikten
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise