Abbas: – Vi ble ikke enige om felleserklæring

– Israel og de palestinske selvstyremyndighetene har ikke klart å bli enige om en felles erklæring til Annapolis-toppmøtet, opplyste PA-formann Mahmoud Abbas fredag.

– Israel og de palestinske selvstyremyndighetene har ikke klart å bli enige om en felles erklæring til Annapolis-toppmøtet, opplyste PA-formann Mahmoud Abbas fredag.

Abbas holdt en orientering til utenriksministrene i Den arabiske liga, som var samlet i Kairo for å samordne sin strategi før toppmøtet på tirsdag.

Mandag møtes de israelske og palestinske forhandlingsgruppene til et siste forsøk på å formulere en felles erklæring. Dersom disse forhandlingene også bryter sammen, vil USAs utenriksminister Condoleezza Rice avrunde toppmøtet med en uttalelse, melder den israelske avisen Ha’aretz.

Kritikk fra Hamas
Hamas-lederen på Gaza-stripen, Ismail Haniyeh, gjentok sin skarpe kritikk mot Annapolis-toppmøtet før helgen.

– Vi mener denne konferansen er dødfødt, og den vil ikke oppnå noe for det palestinske folk, sa Haniyeh. Han hevdet også at Abbas ikke har mandat til å inngå noen kompromisser med Israel, spesielt ikke når det gjelder de palestinske flyktningenes “rett til å vende tilbake”. Dette kravet, som innebærer at fire til seks millioner arabere kan flytte inn i selve Israel, blir avvist av alle de jødiske partiene i Knesset. Det vil bety selvmord for den jødiske staten, sier det mest venstreorienterte partiet Meretz.

Saudi-Arabia kommer
Fredag ble det klart at Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal har takket ja til invitasjonen til Annapolis-toppmøtet. Representanten for kongefamilien vil likevel ikke håndhilse på de israelske lederne, i følge nyhetsbyrået AP. Det har vært et hovedmål for amerikanerne å få al-Faisal til å komme til toppmøtet.

Fredag bestemte Den arabiske liga å delta fra sine medlemsland på ministernivå. Dette blir oppfattet som et diplomatisk gjennombrudd, da det bare er Jordan og Egypt av disse landene som har fulle diplomatiske forbindelser med Israel.

Syria kommer ikke
– Syria har allerede bestemt seg for ikke å komme til toppmøtet i Annapolis, meldte den London-baserte avisen Al-Hayat torsdag 22. november. Årsaken skal være at Golan-høydene ikke er nevnt på agendaen til møtet. Den syriske utenriksministeren fikk overlevert invitasjonen til toppmøtet fra den amerikanske charge d’Affaires, Michael Corbin, i Damaskus onsdag.

Syria skal være under press fra Russland og pro-amerikanske arabiske regjeringer til å delta på toppmøtet.

Hvem er invitert?
USA har denne uken sendt ut invitasjon til følgende land og organisasjoner, i følge nyhetsbyrået AP.

USA, representert med president George W. Bush og utenriksminister Condoleezza Rice.

Israel, representert med statsminister Ehud Olmert og utenriksminister Tzipi Livni.
De palestinske selvstyremyndighetene, representert med PA-formann Mahmoud Abbas og andre palestinske ledere.

 

FN, representert med generalsekretær Ban Ki-moon. EUs presidentskap, representert ved Portugals utenriksminister Luis Amado.
EU kommisjonen, representert ved EUs kommisjonær for eksterne saker, Benita Ferrero-Waldner. EUs utenrikspolitiske sjef, Javier Solana. Russland, representert ved utenriksminister Sergei Lavrov.
Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair, Midtøsten-kvartettens spesialutsending.

Den arabiske liga, representert av generalsekretær Amr Moussa.

Arabiske land
Algerie
Bahrain
Egypt
Jordan
Libanon
Marokko
Qatar
Saudi Arabia
Sudan
Syria
Tunisia
Jemen
Irak
Mauritania
Oman
De forente arabiske emirater

Faste medlemmer av sikkerhetsrådet
Storbritannia
Kina
Frankrike

Medlemmer av G8-gruppen
Canada
Tyskland
Italia
Japan

Muslimske land
Indonesia
Malaysia
Pakistan
Senegal
Turkey

Andre nasjoner
Brasil
Hellas
India
Norge
Polen
Slovenia
Sør-Afrika
Spania
Sverige

Økonomiske institusjoner invitert som observatører
Det internasjonale pengefond
Verdensbanken

 

Forrige artikkelRegjeringen stanser kontroll av prisvekst
Neste artikkelSlår ni år gammel rekord mot dollaren
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.