Palestinerne nekter å forhandle

I et helt år har Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene (PA) nektet å forhandle med Israel. En tilsvarende langvarig stans i samtalene har det knapt vært mellom partene de siste 16 årene, selv ikke i de aller mest blodige intifada-årene.

 

Dersom bosetningsaktivitet skulle stoppe fullstendig for en spesifikk periode og grensene til en [palestinsk] stat ble erklært innenfor 1967-grensene, ville vi startet forhandlinger, sa Abbas til sentralstyret i PLO tirsdag 15. desember. (Foto: FN)

 

I Norge har alt for mange inntrykket av at det er Israel som hindrer samtaler og framgang i prosessen. Den reelle situasjonen i dag er at palestinerne nekter å forhandle, ved å kjøre fram forhåndsbetingelser som aldri tidligere er presentert. Statsminister Benjamin Netanyahu har gjentatte ganger bedt palestinerne å gjenoppta samtaler uten forhåndsbetingelser.

– Det er viktig for oss å starte forhandlinger, men det er ikke mindre viktig for palestinerne. Vi er klare til forhandlinger, og vi håper at palestinerne vil droppe sine betingelser, sa Netanyahu 1. november.

I første omgang krevde Abbas full stans i byggeaktivitet i jødiske byer og landsbyer på Vestbredden og i jødiske bydeler av Øst-Jerusalem. Etter sterkt press fra USA, erklærte Netanyahu 25. november en delvis byggestans i jødiske bosetninger i ti måneder.

– Israels byggestans bidrar til bevegelse mot å løse den israelsk-palestinsk konflikt, kommenterte USAs utenriksminister Hillary Clinton. Hennes mann, tidligere president Bill Clinton, uttrykte seg tilsvarende allerede to uker tidligere.

– Dette er første gang en israelsk regjering har sagt at de ikke vil gi nye byggetillatelser eller bygge noen nye bosetninger, og det burde vært nok til å åpne døren og starte samtaler, sa Bill Clinton.

Nytt forhåndskrav
Abbas lot seg ikke bevege. Denne uken presenterte han for første gang et nytt krav som må være oppfylt før han er villig til å sette seg til forhandlingsbordet med Israel.

– Dersom bosetningsaktivitet skulle stoppe fullstendig for en spesifikk periode og grensene til en [palestinsk] stat ble erklært innenfor 1967-grensene, ville vi startet forhandlinger, sa Abbas til sentralstyret i PLO tirsdag.

Dermed er en ny forhåndsbetingelse som punkterer fredsprosessen på bordet. I årevis har det tilsynelatende vært en felles forståelse for at framtidige grenser må avklares i forhandlinger. Nå vil Abbas ha grensespørsmålet avklart før samtaler i det hele tatt kan begynne.

Denne utviklingen har flere politiske observatører i Israel forutsagt. På grunn av det ensidige internasjonale presset på Israel, føler palestinerne at de har mer igjen for å sitte på gjerdet enn å starte seriøse fredsforhandlinger med Israel. For å være på den trygge siden, og muligens for å avlede amerikansk press til å starte forhandlinger, mente Abbas det var på tide å gjøre et tidligere forhandlingskrav om til en forhåndsbetingelse. Hvorfor skal PA i det hele tatt gjøre kompromisser, dersom Sverige og Norge med flere kan presse fram maksimal uttelling for palestinerne?

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelVåpensmuglingen til Hizbollah må stanse
Neste artikkelBok med dhimmiperspektiv og klar slagside
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise