Ingen tegn på kompromiss fra palestinsk side

9 av 10 palestinere avviser økonomisk erstatning for 1948-flyktningene. De tviholder på målet om å flytte inn i Israel, sammen med alle sine millioner av etterkommere.

Nøkkelen er symbolet palestinerne bruker på det de mener er deres
Nøkkelen er symbolet palestinerne bruker på det de mener er deres "rett til å vende tilbake". (Foto: Magne Hagesæter, flickr.com)

En løsning for palestinske flyktninger er et av spørsmålene som må avklares i forhandlinger mellom Israel og palestinerne. Israel avviser at palestinerne har noen “rett til å vende tilbake”, men har i forhandlinger gitt åpning for å slippe inn et svært begrenset antall. Israel er også åpen for økonomiske erstatninger. I et rettferdig erstatningsoppgjør, hvor også jødiske flyktninger fra arabiske land (og Europa) skulle få erstatning, vil Israel komme svært godt ut av det.

Men palestinerne avviser alle slike kompromisser eller skisser til alternative løsninger (som hjelp til bosetning i tredje land eller en framtidig palestinsk stat). De vet godt at en full tilbakevending for alle flyktninger med etterkommere vil bety slutten for Israel som stat med jødisk flertall, og det vet at alle representative partier blant jødene i Israel avviser tilbakevending.

Likevel står de knallhardt på kravet, som kanskje mer enn noe annet hindrer en fredsløsning. Årsaken er enkel: Selv ikke de mest moderate palestinske ledere med innflytelse og makt av betydning anerkjenner Israels rett til å forbli en jødisk stat.

 

Vil heller fortsette konflikten enn å oppgi krav
I november utga Palestinian Center for Public Opinion (PCPO) resultatene av en meningsmåling som viser dette tydelig. Ordlyden i det første spørsmålet var slik:

Mener du at palestinerne – i bytte mot å få sin egen uavhengige stat og en fredsavtale med Israel – bør gi opp, eller ikke gi opp, å insistere på rett til å vende tilbake, noe Israel aldri vil akseptere?

89,8 prosent svarte: “Nei, de må ikke gjøre det, selv om det skulle hindre en fredsløsning.” Kun 6,8 prosent svarte: “Ja, palestinerne bør gjøre det”. 3,4 prosent svarte “vet ikke”.

Deltakerne fikk også spørsmål om økonomisk erstatning.

Dersom det palestinske lederskapet skulle oppgi rett til å vende tilbake, og i stedet akseptere økonomisk erstatning, ville også du akseptere det, eller ville du avvise det?

89,5 prosent svarer “avvise”. Kun 7,3 prosent ville akseptere og 3,2 prosent vet ikke.

PCPO er, ifølge deres egne nettsider, et meningsmålingsinstitutt med lisens fra de palestinske selvstyremyndighetene. Dataene til denne siste meningsmålingen ble samlet inn med hjelp av intervjuer ansikt til ansikt i deltakernes hjem.

Forrige artikkelAustralia utvider sanksjonene mot Iran
Neste artikkelDen palestinske tostatsløsningen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.