Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Ingen tegn på kompromiss fra palestinsk side

Nøkkelen er symbolet palestinerne bruker på det de mener er deres "rett til å vende tilbake". (Foto: Magne Hagesæter, flickr.com)
Nøkkelen er symbolet palestinerne bruker på det de mener er deres "rett til å vende tilbake". (Foto: Magne Hagesæter, flickr.com)
9 av 10 palestinere avviser økonomisk erstatning for 1948-flyktningene. De tviholder på målet om å flytte inn i Israel, sammen med alle sine millioner av etterkommere.

En løsning for palestinske flyktninger er et av spørsmålene som må avklares i forhandlinger mellom Israel og palestinerne. Israel avviser at palestinerne har noen «rett til å vende tilbake», men har i forhandlinger gitt åpning for å slippe inn et svært begrenset antall. Israel er også åpen for økonomiske erstatninger. I et rettferdig erstatningsoppgjør, hvor også jødiske flyktninger fra arabiske land (og Europa) skulle få erstatning, vil Israel komme svært godt ut av det.

Men palestinerne avviser alle slike kompromisser eller skisser til alternative løsninger (som hjelp til bosetning i tredje land eller en framtidig palestinsk stat). De vet godt at en full tilbakevending for alle flyktninger med etterkommere vil bety slutten for Israel som stat med jødisk flertall, og det vet at alle representative partier blant jødene i Israel avviser tilbakevending.

Likevel står de knallhardt på kravet, som kanskje mer enn noe annet hindrer en fredsløsning. Årsaken er enkel: Selv ikke de mest moderate palestinske ledere med innflytelse og makt av betydning anerkjenner Israels rett til å forbli en jødisk stat.

 

Vil heller fortsette konflikten enn å oppgi krav
I november utga Palestinian Center for Public Opinion (PCPO) resultatene av en meningsmåling som viser dette tydelig. Ordlyden i det første spørsmålet var slik:

Mener du at palestinerne – i bytte mot å få sin egen uavhengige stat og en fredsavtale med Israel – bør gi opp, eller ikke gi opp, å insistere på rett til å vende tilbake, noe Israel aldri vil akseptere?

89,8 prosent svarte: «Nei, de må ikke gjøre det, selv om det skulle hindre en fredsløsning.» Kun 6,8 prosent svarte: «Ja, palestinerne bør gjøre det». 3,4 prosent svarte «vet ikke».

Deltakerne fikk også spørsmål om økonomisk erstatning.

Dersom det palestinske lederskapet skulle oppgi rett til å vende tilbake, og i stedet akseptere økonomisk erstatning, ville også du akseptere det, eller ville du avvise det?

89,5 prosent svarer «avvise». Kun 7,3 prosent ville akseptere og 3,2 prosent vet ikke.

PCPO er, ifølge deres egne nettsider, et meningsmålingsinstitutt med lisens fra de palestinske selvstyremyndighetene. Dataene til denne siste meningsmålingen ble samlet inn med hjelp av intervjuer ansikt til ansikt i deltakernes hjem.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart