Dagens vinner

Det er lite optimisme å spore hos israelske og palestinske diplomater som møttes i Amman tirsdag. Dagens vinner er Jordans kong Abdullah.

Kong Abdullah av Jordan. (Foto: Nader Daoud, World Economic Forum)
Kong Abdullah av Jordan. (Foto: Nader Daoud, World Economic Forum)

– At møtet finner sted i Amman er et diplomatisk kupp for Jordans konge, skriver Herb Keinon i Jerusalem Post.

Nesten alle internasjonale ledere som kommer til Jerusalem tilbyr seg å være verter for israelsk-palestinske forhandlinger. Å arrangere samtaler for en løsning på Midtøsten-konflikten blir sett på som en ære. “Bare spør Spania, som var vertskap for Madrid-konferansen i 1991, og Norge, fødselsstedet for Oslo-prosessen,” skriver Keinon.

Abdullah har engasjert seg personlig i å få i stand dagens møte. I november møtte han PA-president Mahmoud Abbas i Ramallah, og noen dager senere hadde han besøk av Israels president Shimon Peres i Amman.

Selv om møtet i seg selv skulle bli resultatløst, slik mange observatører venter seg, er kong Abdullah nærmest garantert gevinst.

– Han viser til den arabiske verden at han engasjerer seg i det palestinske spørsmål, at han ikke bare snakker, men også handler, for å hjelpe palestinerne.

– Han overtar posisjonen til Egypts tidligere president Hosni Mubarak, som ofte arrangerte lignende møter i Sharm e-Sheikh.

– Han får godvilje i Washington og europeiske hovedsteder.

– Han bidrar til å håndtere konflikten, selv om Midtøsten-kvartettens mål om å løse konflikten i løpet av 2012 ser urealistisk ut.

Jordan ønsker ikke at palestinerne skal etablere en egen stat uten samarbeid med Israel og internasjonal godkjennelse.

– En palestinsk mini-stat uten israelsk anerkjennelse vil uunngåelig bli en kilde til spenning, med vold og terroraktivitet over grensen, som også kan flyte over til østsiden av Jordan og true kongedømmet, påpeker Keinon. En feilslått palestinsk stat vil ikke bare utgjøre en trussel mot Israel, men også mot Jordan.

– Abdullah forstår dette, og derfor vil han gjerne ha et sete ved bordet hvor spørsmål som har betydelige konsekvenser for landet hans blir avgjort. I dag inntar han dette setet, avslutter Keinon.

 

Forrige artikkel– Jerusalem kan bli mål for rakettangrep
Neste artikkel– Med væpnet kamp skal hele området fra elven til havet erobres
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.