Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Dagens vinner

Kong Abdullah av Jordan. (Foto: Nader Daoud, World Economic Forum)
Kong Abdullah av Jordan. (Foto: Nader Daoud, World Economic Forum)
Det er lite optimisme å spore hos israelske og palestinske diplomater som møttes i Amman tirsdag. Dagens vinner er Jordans kong Abdullah.

– At møtet finner sted i Amman er et diplomatisk kupp for Jordans konge, skriver Herb Keinon i Jerusalem Post.

Nesten alle internasjonale ledere som kommer til Jerusalem tilbyr seg å være verter for israelsk-palestinske forhandlinger. Å arrangere samtaler for en løsning på Midtøsten-konflikten blir sett på som en ære. «Bare spør Spania, som var vertskap for Madrid-konferansen i 1991, og Norge, fødselsstedet for Oslo-prosessen,» skriver Keinon.

Abdullah har engasjert seg personlig i å få i stand dagens møte. I november møtte han PA-president Mahmoud Abbas i Ramallah, og noen dager senere hadde han besøk av Israels president Shimon Peres i Amman.

Selv om møtet i seg selv skulle bli resultatløst, slik mange observatører venter seg, er kong Abdullah nærmest garantert gevinst.

– Han viser til den arabiske verden at han engasjerer seg i det palestinske spørsmål, at han ikke bare snakker, men også handler, for å hjelpe palestinerne.

– Han overtar posisjonen til Egypts tidligere president Hosni Mubarak, som ofte arrangerte lignende møter i Sharm e-Sheikh.

– Han får godvilje i Washington og europeiske hovedsteder.

– Han bidrar til å håndtere konflikten, selv om Midtøsten-kvartettens mål om å løse konflikten i løpet av 2012 ser urealistisk ut.

Jordan ønsker ikke at palestinerne skal etablere en egen stat uten samarbeid med Israel og internasjonal godkjennelse.

– En palestinsk mini-stat uten israelsk anerkjennelse vil uunngåelig bli en kilde til spenning, med vold og terroraktivitet over grensen, som også kan flyte over til østsiden av Jordan og true kongedømmet, påpeker Keinon. En feilslått palestinsk stat vil ikke bare utgjøre en trussel mot Israel, men også mot Jordan.

– Abdullah forstår dette, og derfor vil han gjerne ha et sete ved bordet hvor spørsmål som har betydelige konsekvenser for landet hans blir avgjort. I dag inntar han dette setet, avslutter Keinon.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart