Samtalene i Amman handler fortsatt om samtalenes framtid

Israels Yitzchak Molcho og palestinernes Saeb Erekat møttes mandag for andre gang på én uke til samtaler i Jordan.
Jordans hovedstad Amman. (Illustrasjonsfoto: eriotropus, flickr.com)
Jordans hovedstad Amman. (Illustrasjonsfoto: eriotropus, flickr.com)

Palestinske kilder sier til Yedioth Aharonoth at det ikke har vært noen betydelig fremgang i samtalene. Israelske kilder forteller Ha’aretz at statsminister Benjamin Netanyahu vurderer tiltak for å blidgjøre palestinerne.

I det første møtet skal Molcho ha insistert på at samtalene bør bli ansett som virkelige fredsforhandlinger, ikke bare forberedende samtaler, skriver Ha’aretz. Dette avviste palestinerne, og sa at Israel må skape en “riktig atmosfære” ved å stanse all byggeaktivitet i bosetningene.

Ved avslutningen av det første møtet avleverte israelerne et dokument bestående av 22 punkter. I det andre møtet presenterte palestinerne sine svar på dette dokumentet, forteller London-avisen Al-Hayat. Jerusalem, flyktinger, sikkerhetsordninger, vann og grenser er blant temaene som blir tatt opp i dokumentene.

Palestinernes hevder i sitt svar at Israels dokument er “for generelt”, det er uklart hva israelerne mener i flere spørsmål. Palestinerne skal ha presentert den israelske delegasjonen med informasjon om bosetteraktivitet på Vestbredden, og hevdet at denne “ødelegger” mulighetene for en tostatsløsning. Palestinerne forlangte også at Israel presenterer sitt standpunkt på grenser skriftlig. PA har allerede gitt sine innspill til framtidige fredssamtaler til Midtøsten-kvartetten (FN, USA, EU og Russland). De forlanger at også Israel gjør dette.

 

Truer med å bryte

En sentralt plassert palestinsk kilde sier president Mahmoud Abbas sa ja til samtalene i Amman på betingelse av at det vil være faktiske forhandlinger om å fryse byggingen på Vestbredden. Abbas sa ja i utgangspunktet fordi han var takknemlig for Jordans anstrengelser, men “han tror ikke at de kommer til å utvikle seg til virkelige forhandlinger”, sier kilden.

Palestinerne sier de kun er villige til å fortsette samtalene fram til 26. januar. To israelske kilder forteller Ha’aretz at Midtøsten-kvartetten og Jordan jobber hardt for å få samtalene til å fortsette også etter denne tidsfristen. De legger press på Israel for å få i stand en såkalt “stabiliseringspakke”, som blant annet kan bestå i at Israel løslater palestinske fanger eller utvider PAs kontroll til nye områder på Vestbredden.

 

Nye samtaler avtalt

Netanyahu har tidligere lovet å vurdere slike tiltak, men han har hittil ikke vært villig til å gjennomføre dette.

– Netanyahu og hans rådgivere er villige til å gjøre slike tiltak, men kun hvis det er klart at palestinerne kommer til å forbli i samtalene, og ikke går til FN, sier en israelsk kilde til Ha’aretz. Netanyahu og hans støttespillere er, i følge Ha’aretz, sikre på at palestinerne ikke kommer til å kunne forlate samtalene i slutten av januar, til tross for truslene, på grunn av deres forpliktelser til Kong Abdullah.

Et nytt møte er allerede planlagt for å fortsette samtalene.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise