Netanyahus prinsipper for tilbaketrekning

Statsminister Benjamin Netanyahus forhandler Isaac Molho presenterte Israels prinsipper for grensedragning på Vestbredden i det siste Amman-møtet i januar. Det minner om tilbudet palestinerne avviste i 2008.

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I perioden 3. januar til 25. januar 2012 gjennomførte israelske og palestinske forhandlere fem møter med samtaler i Jordans hovedstad Amman. I det siste møtet la Isaac Molho fram den israelske regjeringens forslag til grenser for en palestinsk stat. Israel ønsker å trekke grensene etter de følgende prinsipper:

1. Grensene skal trekkes slik at flest mulig israelere og færrest mulig palestinere som bor på Vestbredden kommer på israelsk side av grensen.

2. Israel vil annektere de store bosetningsblokkene. (Molho nevnte ikke konkret hvilke områder dette er snakk om.)

3. Israel vil løse grense- og sikkerhetsspørsmål for Judea og Samaria først, og deretter forhandle om Jerusalem, hvor de samme spørsmålene blir mer kompliserte.

4. Israel vil opprettholde tilstedeværelse i Jordan-dalen i en periode. (Molho nevnte ikke hva slags tilstedeværelse, eller hvor lenge den skal vare.)

 

Anneksjon er en mulighet

Palestinernes utsending Saeb Erekat ba om klargjøring angående Jordan-dalen. Molho henviste ham da til Netanyahus taler ved åpningen av Knessets siste sesjon og talen til Kongressen i mai 2011. I begge taler nevnte Netanyahu “en militær tilstedeværelse langs Jordan-elven”, uten å nevne krav om israelsk suverenitet over dalen.

– Og dersom vi avviser [en militær tilstedeværelse]? spurte Erekat.

– Vil dere foretrekke at vi annekterer dalen? svarte Molho.

 

Tilsvarer Livnis tilbud

Det er journalist Barak Ravid i Ha’aretz som gjengir disse detaljene fra samtalene. Han mener det virker som om regjeringen er villig til å trekke seg tilbake fra omtrent like stor del av Vestbredden som Tzipi Livni var villig til under forhandlingene i 2008, etter Annapolis-konferansen.

– Selv om Netanyahu ikke innrømmer det, betyr prinsippene som Molho presenterte en tilbaketrekning fra 90 prosent av Vestbredden, skriver Ravid.

På slutten av møtet stilte Erekat flere spørsmål: Aksepterer Israel 1967-grensene [det som egentlig er våpenhvilelinjene fra 1949] som utgangspunkt for forhandlinger? Aksepterer Israel bytte av landområder? Har Israel tegnet grenseforslag på et kart? Er Israel villig til å evakuere bosetninger?

– Jeg kan gjerne svare på disse spørsmålene i det neste møtet, svarte Molho.

 

Palestinerne nekter

Det neste møtet fant aldri sted. Dagen etter sa palestinerne at de ikke vil vende tilbake til forhandlinger dersom ikke Israel stanser bygging i bosetninger og aksepterer prinsippet om å følge 1967-grensene.

– De siste tre ukene har Abbas rømt i fra forhandlinger, og fra samtalene i Amman, sier en sentral israelsk tjenestemann.

– Vi var villige til å gjøre tillitsskapende tiltak, og vi presenterte en full pakke, men palestinerne ville ganske enkelt ikke ha det. Flere og flere internasjonale aktører forstår at det ikke var vi som ødela samtalene. Du kan se det på hvor stille jordanerne er. De anklaget ikke Israel på noen måte, sier kilden.

 

Tror kampen går til FN

I de kommende uker kan Mahmoud Abbas og PA velge mellom å gjøre alvor av samarbeid med Hamas, fortsette diplomatisk kamp mot Israel og for en palestinsk stat i FN eller å vende tilbake til forhandlinger med Israel.

– Det er uklart hva palestinerne kommer til å velge, men vi tror de kommer til å vende tilbake til sin kampanje i FN i løpet av noen uker, sier en israelsk tjenestemann.

På israelsk side er det få som tror at en samlingsregjering med Hamas vil bli realisert. Det vil i tilfelle bety at forhandlingsveien blir stengt.

– Vi vil ikke gå i forhandlinger med noen regjering som Hamas er en del av, eller som har medlemmer som er utnevnt av Hamas, sier tjenestemannen.

Forrige artikkelDavid Horovitz lanserer The Times of Israel
Neste artikkel– De stadige angrepene fra Gaza gjør aksjon nødvendig
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.