Er bosetninger et hovedhinder for fred?

Er israelske bosetninger på Vestbredden et hovedhinder for fred mellom Israel og palestinerne? Ja, vil de politisk korrekte stemmer i Norge svare. Den arabiske journalisten Khaled Abu Toameh gjør en annen vurdering.

De palestinske selvstyremyndighetene har nylig sendt et brev til FNs sikkerhetsråd hvor de erklærer bosetningene “ulovlige” og “ødeleggende” for fredsprosessen. Mahmoud Abbas nekter å forhandle med Israel, og stiller stans i bosetningsaktivitet som et forhåndskrav.

Yasser Arafat stilte aldri et slikt krav, påpeker Abu Toameh i en artikkel publisert 12. april. Arafat holdt samtaler med Israel selv om bulldoserne var i full sving på Vestbredden og Øst-Jerusalem. Også Abbas selv, som underordnet av Arafat, deltok i forhandlingene. På slutten av 1990-tallet truet palestinske ledere med å avslutte fredsprosessen dersom Har Homa-bydelen i Jerusalem ble reist. Tusenvis av boliger i bydelen ble bygget, likefullt fortsatte palestinerne forhandlingene. Også Abbas forhandlet de første få årene av sin regjeringstid. Fra sitt kontor og sitt hjem i Ramallah kan Abbas se nye hus bli bygd i israelske bosetninger, opplyser Abu Toameh.

Det var president Barack Obama som endret situasjonen, mener den arabiske journalisten. Da han i 2009 krevde at Israel må stanse all utbygging i bosetninger, ble bosetninger kjørt fram av palestinerne som “et hovedhinder” og byggestans ble for første gang satt som en betingelse for samtaler.

Men er bosetningene et hovedhinder? Abu Toameh svarer et klart nei.

– Hovedhindringen for fred er den økende radikaliseringen av de arabiske og muslimske masser og den pågående demoniseringen av jøder. I øynene til mange arabere og muslimer er hele Israel en stor bosetning som må bli ryddet av veien, skriver Abu Toameh.

Abbas vet at bosetningsspørsmålet bare kan løses i direkte forhandlinger med  Israel. Han vet at noen av bosetningene vil forbli under israelsk kontroll, også etter en omfattende fredsavtale.

I 2005 ødela Israel mer enn 20 bosetninger på Gaza-stripen. Alt for mange palestinere tolket det som svakhet fra Israels side, ikke som et tillitskapende tiltak. Resultatet er velkjent. Fred er ikke resultatet.

Maktkampen mellom Fatah og Hamas er et stort hovedhinder for fred. Det faktum at Gaza er blitt et senter for global jihad og en avdeling for Irans ekstreme herskere et annet, framholder Abu Toameh.

– Abbas har ikke mandat fra sitt folk til å gjøre noen slags innrømmelser overfor Israel i det hele tatt. En president som ikke en gang kan besøke sin private residens på Gaza-stripen vil aldri bli i stand til å levere noe på noen front, konkluderer Abu Toameh.

 

Forrige artikkelLibanesisk marine stanser skip i grenseområdet
Neste artikkelEn rekke aktuelle MIFF-møter i april
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.