Netanyahu sendte svarbrev til Abbas

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lover blant annet palestinerne en demilitarisert stat og oppfordrer PA-president Mahmoud Abbas til å forhandle med den nye koalisjonsregjeringen.

PA-president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu (bildet) publiserte en felles pressemelding i helgen, der de forsikret at begge sider er forpliktet på fred. (Foto: GPO)
PA-president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu (bildet) publiserte en felles pressemelding i helgen, der de forsikret at begge sider er forpliktet på fred. (Foto: GPO)

For en måned siden overleverte PAs sjefsforhandler Saeb Erekat et brev fra PA-president Mahmoud Abbas til Israels statsminister Benjamin Netanyahu. I brevet krever Abbas fortsatt full byggestans i bosetningene for å ville gå i forhandlinger, samt kommer med nye trusler om å gå til FN for å få anerkjent sin stat dersom Israel ikke oppfyller deres krav.

Natt til lørdag sendte Netanyahu sitt svarbrev til den palestinske presidenten. Her hevder han at den nye samlingsregjeringen i Israel har skapt en ny mulighet for å bevege seg framover i fredsprosessen med palestinerne. Statsministeren la til at han ønsker å starte nye forhandlinger så raskt som mulig og uttrykte sin støtte til en demilitarisert palestinsk stat.

Kadima en unnskyldning?
Ifølge en regjeringskilde har Kadimas inntog i regjeringen kanskje skapt en mulighet for Abbas til å kunne gå inn i nye forhandlinger, uten å måtte tape ansikt. Det største partiet i Knesset ligger til venstre for Likud på den politiske skalaen, noe som kan gi PA-presidenten en unnskyldning til å akseptere forhandlinger uten forhåndskrav.

Håper å få i gang igjen prosessen
Etter at Abbas mottok brevet via Netanyahus utsending, advokat Yitzhak Molcho, offentliggjorde de to lederne en felles uttalelse.

– Israel og de palestinske myndighetene er forpliktet på å oppnå fred og begge sider håper at utvekslingen av brev mellom president Abbas og statsminister Netanyahu vil fremme dette målet, het det.

Netanyahu uttalte seg også personlig om brevet under søndagens regjeringsmøte i Jerusalem.

– Jeg håper vi kan fortsette dialogen mellom de to sidene, for å kunne fornye fredsforhandlingene, sa Netanyahu.

Forrige artikkelIran skal skyte opp ny spionsatellitt
Neste artikkelNetanyahu forhindret annektering av bosetninger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no