Sultestreik i israelske fengsler avblåst

Egypt meklet fram en avtale mellom palestinske fanger i israelske fengsler og myndighetene, som gjorde at sultestreiken ble avblåst mandag.

Mor til palestinske mann som sitter i israelsk fengsel under
Mor til palestinske mann som sitter i israelsk fengsel under "administrativ soning". (Foto: Lisa Nessan)

Forrige måned innledet rundt 1.600 palestinske fanger i israelske fengsler en sultestreik, med krav om bedre soningsforhold og en slutt på at enkelte av dem må sone i fengsel uten rett til å forsvare seg selv i retten.

Etter omfattende mekling mellom fangene og Israel fra Egypts side, ble sultestreiken avblåst mandag ettermiddag. Avtalen ble underskrevet i fengselet Shikma i den israelske kystbyen Ashkelon.

Fortsatt “administrativ soning”
Israel skal ha gitt fangene økt adgang til å få besøk av sine familiemedlemmer, samt ringe dem. Fangene får også rett på å ta utdannelse i fengslene, mens Israel ikke lenger vil straffe palestinske fanger ved å plassere dem på isolasjonsceller. Ifølge Times of Israel ser det ikke ut til at israelerne skal ha gått med på å oppgi sin administrative forvaring, som betyr at mistenkte kan bli fengslet i begrensede perioder uten rettsbehandling.

Skal forhindre terror
Ifølge Shin Bet skal de palestinske fangene ha forpliktet seg på å “totalt stanse sin terroraktivitet fra innsiden av israelske fengsler”. Deres ledere utenfor fengslene forpliktet seg også på å “forhindre terroraktivitet”.

PA-president Mahmoud Abbas gratulerte de palestinske fangene etter at avtalen ble offentliggjort. Han hevdet dette er første steg i kampen om å få dem frigjort.

Forrige artikkelMIFF politianmelder Palestinakomiteen før planlagt aksjon i Oslo
Neste artikkelIsrael frigjør hundre lik av palestinske fanger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no