Netanyahu: – Israel ønsker ikke en énstatsløsning

Statsminister Benjamin Netanyahu ser ingen andre løsninger enn forhandlinger om to stater for to folk. – Alternativet er en énstatsløsning, som Israel ikke ønsker, sier han.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)

Statsminister Benjamin Netanyahu møtte mandag Knessets utenriks- og forsvarskomité. Noen av hans uttalelser i det lukkede møtet ble siden delt ut til reportere.

– Vi ser etter en åpning for forhandlinger hvor en demilitarisert palestinsk stat som anerkjenner den jødiske stat kommer på plass, sa Netanyahu.

Dersom forhandlinger kommer i gang, fortsatte statsministeren, “vil de bli langvarige og tøffe, men alternativet Israel står overfor er en énstatsløsning [binational state], som Israel ikke ønsker”.

Netanyahu avviste medierapporter som sier at Israel har gjennomført en de-facto byggestans de siste månedene.

– Bygging i Judea og Samaria [Vestbredden] vil fortsette. Det fortsetter ennå i dag, men vi må forstå det som skjer rundt oss. Vi må være smarte, ikke bare ha rett. Bygging i de store bosetningsblokkene endrer ikke fundamentalt vår mulighet til å nå en avtale, og det avgjørende spørsmål er hvorvidt det er vilje på den andre siden å akseptere en jødisk stat, sa Netanyahu.

I et møte med Likud-politikere kommenterte også statsministeren ryktene om en byggestans.

– Bygging i Jerusalem vil fortsette uavhengig av forhandlinger med palestinerne, sa Netanyahu. Han understreket også at USA ikke har kommet med noe krav om å stanse bygging øst for den grønne linje.

Avigdor Lieberman, lederen i Knessets utenriks- og forsvarskomité, sier godkjennelse for nye byggeprosjekter i Øst-Jerusalem er blitt “utsatt” de siste månedene som et “midlertidig tiltak”. Hensikten er å gjøre det lettere for USAs utenriksminister John Kerry å få i gang forhandlinger mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene.

Kilde: Israel Hayom 11. juni 2013.

 

Forrige artikkelIsrael selger militært utstyr til flere muslimske land
Neste artikkelOver og ut for hjemmelaget
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.