Abbas: “Ikke en eneste israeler” i framtidig palestinsk stat

– I en permanent løsning vil vi ikke ha en eneste israeler – sivil eller soldat – i vårt land, sa PA-president Mahmoud Abbas til reportere i Egypt mandag. Ingen jøder skal med andre ord få bo i Palestina.

PA-president Mahmoud Abbas under en konferanse i World Economic Forum, våren 2013. (Foto: Benedikt von Loebell, WEF)
PA-president Mahmoud Abbas under en konferanse i World Economic Forum, våren 2013. (Foto: Benedikt von Loebell, WEF)

USAs utenriksminister John Kerry har håpet å holde partenes krav i forhandlingene mellom Israel og palestinske selvstyremyndigheter mest mulig hemmelig, for å unngå unødig støy rundt prosessen. Det ser ut som om Mahmoud Abbas brøt dette prinsippet allerede samme dag som forhandlingene skulle begynne.

– I en permanent løsning vil vi ikke ha en eneste israeler – sivil eller soldat – i vårt land, sa Abbas til egyptiske journalister mandag.

– En internasjonal, multinasjonal tilstedeværelse som i Sinai, Libanon eller Syria kan vi leve med, fortsatte han.

Som et forhåndskrav for å få i gang forhandlinger har palestinske selvstyremyndigheter krevd at Israel løslater ikke bare palestinere, men også arabiske israelske statsborgere dømt for sikkerhetsbrudd i tiden før 1993.

Abbas har ikke noe problem med å fremsette krav på vegne av palestinere som bor i Israel. Det er bare jøder i Palestina han ikke vil vite noe av. Eller tror noen at Abbas vil akseptere jøder som frasier seg sitt israelske statsborgerskap? Vil forbudet mot israelere i “Palestina” også gjelde for arabere med israelsk statsborgerskap, som for eksempel er gift med en palestiner fra Vestbredden? Neppe.

Før andre verdenskrig var det omlag én million jøder i hele den arabiske verden – nå er det færre enn ti tusen igjen. Den arabiske verden hadde ikke, og har ikke, plass for sine jøder til å leve i fred, frihet og verdighet. Slik skal det tydeligvis også være i Palestina, om det noen gang blir opprettet. Lite taler mer tydelig om behovet for Israel som en jødisk stat.

 

Oppdatering kl. 14.00 tirsdag 30. juli

Israels diasporaminister Naftali Bennett kritiserte uttalelsen til Abbas da han holdt et foredrag på en konferanse om antisemittisme for en gruppe Knesset-politikere i dag. Et Palestina uten en eneste israeler – “sivil eller soldat” – betyr i virkeligheten at Abbas ønsker et jødefritt Palestina, påpekte Bennett.

Forrige artikkelIsrael vurderer å forsyne Gaza med mer drivstoff
Neste artikkelBudsjett vedtatt etter 15 timers maratondebatt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.