Home Diplomati og forhandlinger Israel invitert med i FN-gruppe

Israel invitert med i FN-gruppe

Endelig er Israel blitt invitert med i den regionale gruppen “Vest-Europa og andre” i FNs menneskerettighetsråd. En diplomatisk seier for landet.

Israels FN-ambassadør til Menneskerettighetsrådet i Geneve, Aharon Leshno-Yaar. (Illustrasjon: Jean-Marc Ferre, UN Photo Geneva, flickr.com)
Israels FN-ambassadør til Menneskerettighetsrådet i Geneve, Aharon Leshno-Yaar. (Illustrasjon: Jean-Marc Ferre, UN Photo Geneva, flickr.com)

Ingen av medlemslandene i Menneskerettighetsrådets interessegruppe for vestlige land (WEOG) stemte imot, da de mandag vedtok å ta opp Israel som medlem. Jerusalem har nettopp normalisert forbindelsene med FN-rådet og lovet å stille opp på periodiske menneskerettighetshøringer som alle andre medlemsland, i bytte mot at de skulle få være med i denne gruppen.

– Dette er den vellykkede avslutningen på utenriksdepartementets diplomatiske innsats, som har foregått i mange måneder, sier en kilde i israelsk UD.

Israel har fram til nå vært det eneste FN-landet i verden som har blitt nektet fullt medlemskap i en slik regional gruppe. Menneskerettighetsadvokat Anne Bayefsky sier til Times of Israel at dette “virkelig er en stor seier”, men at forskjellsbehandlingen ikke er over av den grunn.

– I rådet sitter fortsatt de islamske landene med makten, ved å kontrollere regionale grupper i Afrika og Asia. Sammen har de flertall. WEOG er i stort undertall og motbydelige anti-israelske resolusjoner, etterforskninger og rapporter vil fortsette å strømme på som skittent kloakkvann.

Lover å kjempe for Israel
Nettopp denne forskjellsbehandlingen ønsker imidlertid amerikanerne å gjøre noe med, melder Associated Press (AP). Da utenriksminister John Kerry kommenterte nyheten mandag kveld, lovet han at USA vil arbeide videre for å “normalisere” behandlingen av Israel i FN.

– Det sier seg selv at på et tidspunkt der den globale antisemittismen tiltar, så er det viktigere enn noen gang for Israel å ha en sterk stemme som kan bli hørt av alle. Dette er en spesielt gledelig utvikling, i arbeidet med å stanse de anti-israelske skjevhetene i FN-systemet. Vi vil fortsette å tale vår nære alliertes sak og fortsette å støtte tiltak som normaliserer behandlingen av Israel over hele FN-systemet, som et fullverdig medlem av verdenssamfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs FN-ambassadør Samantha Power er også glad for at Israel endelig er med i det store selskap.

– Alt for lenge har Israel blitt urettmessig ekskludert fra regionale grupper i FN. Denne beslutningen var på høy tid, mener hun.

Formelt blir Israel medlem 1. januar 2014.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

0

Your Cart