Israel invitert med i FN-gruppe

Endelig er Israel blitt invitert med i den regionale gruppen "Vest-Europa og andre" i FNs menneskerettighetsråd. En diplomatisk seier for landet.
Israels FN-ambassadør til Menneskerettighetsrådet i Geneve, Aharon Leshno-Yaar. (Illustrasjon: Jean-Marc Ferre, UN Photo Geneva, flickr.com)
Israels FN-ambassadør til Menneskerettighetsrådet i Geneve, Aharon Leshno-Yaar. (Illustrasjon: Jean-Marc Ferre, UN Photo Geneva, flickr.com)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Ingen av medlemslandene i Menneskerettighetsrådets interessegruppe for vestlige land (WEOG) stemte imot, da de mandag vedtok å ta opp Israel som medlem. Jerusalem har nettopp normalisert forbindelsene med FN-rådet og lovet å stille opp på periodiske menneskerettighetshøringer som alle andre medlemsland, i bytte mot at de skulle få være med i denne gruppen.

– Dette er den vellykkede avslutningen på utenriksdepartementets diplomatiske innsats, som har foregått i mange måneder, sier en kilde i israelsk UD.

Israel har fram til nå vært det eneste FN-landet i verden som har blitt nektet fullt medlemskap i en slik regional gruppe. Menneskerettighetsadvokat Anne Bayefsky sier til Times of Israel at dette “virkelig er en stor seier”, men at forskjellsbehandlingen ikke er over av den grunn.

– I rådet sitter fortsatt de islamske landene med makten, ved å kontrollere regionale grupper i Afrika og Asia. Sammen har de flertall. WEOG er i stort undertall og motbydelige anti-israelske resolusjoner, etterforskninger og rapporter vil fortsette å strømme på som skittent kloakkvann.

Lover å kjempe for Israel
Nettopp denne forskjellsbehandlingen ønsker imidlertid amerikanerne å gjøre noe med, melder Associated Press (AP). Da utenriksminister John Kerry kommenterte nyheten mandag kveld, lovet han at USA vil arbeide videre for å “normalisere” behandlingen av Israel i FN.

– Det sier seg selv at på et tidspunkt der den globale antisemittismen tiltar, så er det viktigere enn noen gang for Israel å ha en sterk stemme som kan bli hørt av alle. Dette er en spesielt gledelig utvikling, i arbeidet med å stanse de anti-israelske skjevhetene i FN-systemet. Vi vil fortsette å tale vår nære alliertes sak og fortsette å støtte tiltak som normaliserer behandlingen av Israel over hele FN-systemet, som et fullverdig medlem av verdenssamfunnet.

USAs FN-ambassadør Samantha Power er også glad for at Israel endelig er med i det store selskap.

– Alt for lenge har Israel blitt urettmessig ekskludert fra regionale grupper i FN. Denne beslutningen var på høy tid, mener hun.

Formelt blir Israel medlem 1. januar 2014.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise