Israels utenriksminister aksepterer Kerrys tilbud, men vil avgi mer land

Utenriksminister Avigdor Lieberman mener forslaget til rammeavtale som John Kerry presenterer “er det beste Israel kan få”. Men han vil avgi mer land fra israelsk territorium til en palestinsk stat.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman. (Foto: Det israelske utenriksdepartementet)
Israels utenriksminister Avigdor Lieberman. (Foto: Det israelske utenriksdepartementet)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

USAs utenriksminister John Kerry har de siste dagene vært i Midtøsten for å presentere skisser til en rammeavtale mellom israelere og palestinere. Israels utenriksminister Avigdor Lieberman uttalte seg søndag positivt om forslaget og Kerrys arbeid, men satte to betingelser.

– Ethvert annet forslag fra det internasjonale samfunn vil ikke være like godt, sa Lieberman i en tale. Men han la til at hans parti Israel Beiteinu bare vil støtte en avtale som inkluderer “utveksling av land og befolkninger”. Lieberman vil at arabiske byer i Israel blir overført til palestinsk suverenitet. Lieberman vil gjøre Israel mindre i areal, flytte grensene for Vestbredden nordover og vestover, for å la arabere som i dag har israelsk statsborgerskap og bor i byer opp til “den grønne linjen” bli statsborgere  i Palestina. Dette er ikke noe nytt forslag fra Liebermans side.

– Vi skal ikke kaste noen ut av hjemmene sine eller ta eiendeler fra noen. Det handler bare om å flytte grensen slik at den vil ligge nær Rute 6 [en hovedvei som går nord til sør]. Dersom noen tror jeg henviser til Triangel- og Wadi Ara-området, er det korrekt. Det er ikke noen grunn til at disse ikke skal gå sammen med sine palestinske brødre under full palestinsk suverenitet, og bli statsborgere i den palestinske staten som de lengter slik etter, sa Lieberman, ifølge Ha’aretz.

Utenriksministeren understreket også at han ikke vil akseptere at noen palestinske flyktninger får “rett til å vende tilbake” og flytter inn i israelsk territorium. “Ikke én eneste person” må få tilbakevendingsrett, sa Lieberman. Dersom Israel åpner for én flyktning, vil det føre til et sterkt internasjonalt press for å ta imot store mengder flyktninger senere. Lieberman frykter at fremtidige israelske regjeringer ikke vil være i stand til å stå imot et slikt press.

Etter at en palestinsk stat er opprettet, mener Lieberman det er sannsynlig at Syria og Libanon vil utvise hundretusenvis av palestinere.

– La oss tenke ett skritt videre. Kan økonomien til Judea og Samaria, som ikke akkurat er Sveits eller Norge, virkelig klare enda én million palestinere. Hvor skal de bo? Hva skal de spise? Hvor skal de jobbe? Og hvordan vil det påvirke Israel?

Mellom hovedveien Rute 6 og "den grønne linjen" mellom Israel og Vestbredden (stiplet linje) ligger det flere større arabiske byer som Lieberman vil gjøre del av en palestinsk stat. (Kart: Google Maps)
Mellom hovedveien Rute 6 og "den grønne linjen" mellom Israel og Vestbredden (stiplet linje) ligger det flere større arabiske byer som Lieberman vil gjøre til del av en palestinsk stat. (Kart: Google Maps)

 

Jordansk kilde: Netanyahu åpen for landbytte

En jordansk politisk kilde sier mandag at statsminister Benjamin Netanyahu er åpen for å diskutere landbytte med palestinerne, særlig et 52 kvadratkilometer stort område i Wadi Ara-området med omlag 300.000 arabere. Dette er det samme området som Lieberman vil avgi.

Kilden sier også at PA-president Mahmoud Abbas har gått med på Kerrys forslag om å ha en amerikansk-israelsk styrke i Jordan-dalen i tre år. Palestinere skal også delta i grensestyrken som observatører, ifølge Yedioth Aharonoth.

 

Ha’aretz kritiserer Lieberman

Ha’aretz kritiserer i en lederartikkel Lieberman for forslaget om å la arabiske byer i Israel bli del av en framtidig palestinsk stat. “Han håper å bli kvitt så mange israelske arabere som mulig (…), uten å spørre om deres egen mening i saken,” skriver Ha’aretz.

Historisk sett har det vært en rekke grensejusteringer, ikke minst i Europa, hvor befolkninger har fått nytt statsborgerskap.

Kerry forlater Israel mandag 6. januar, og returnerer etter planen på et nytt besøk mandag i neste uke.

 

Forrige artikkelIntel satser stort i Israel
Neste artikkelPalestinerne blir Israels første gasskunder
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.