Abbas gjentar kravene som gjør fred umulig

Mahmoud Abbas krever at alle flyktningers etterkommere skal ha rett til å vende tilbake, nekter å anerkjenne Israel som jødisk stat og firer ikke en tomme på kravene om Øst-Jerusalem som palestinernes hovedstad. Kravene framsatt i helgen får støtte fra ni arabiske regjeringer.

PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Benedikt von Loebell, WEF)
PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Benedikt von Loebell, WEF)

De siste månedene har det i praksis vært stans i direkte forhandlinger mellom Israel og palestinske selvstyremyndigheter. I følge Saeb Erekat har det ikke vært noen direkte møter siden 5. november, alt har gått gjennom amerikanerne som mellommenn. Uttalelser PA-president Mahmoud Abbas kom med lørdag kan vitne om at han ønsker å kjøre også dette indirekte sporet i grøften. Han talte til palestinere fra Øst-Jerusalem som var på besøk i Ramallah.

Retten til å vende tilbake
I talen gjorde Abbas det klart at spørsmålet om flyktningenes rett til å vende tilbake ikke er gjenstand for forhandlinger fra hans side, da han mener samtlige av de arabiske flyktningene fra 1948 og deres etterkommere har en absolutt rett til å vende tilbake til sitt eller sin slekts tidligere bosted i dagens Israel. Dette kravet, dersom Israel skulle bli presset til å gå med på det, vil gjøre slutt på Israel.

– La meg si det enkelt: Retten til å vende tilbake er en personlig avgjørelse. Hva betyr dette? At verken PA, staten, PLO, Abu Mazen [Mahmoud Abbas selv], eller noen palestinsk eller arabisk leder, har noen rett til å frarøve noen hans rett til å vende tilbake, sa Abbas i talen, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Man kan etablere et system for kompensasjon til dem som velger å forbli i landene der de har etablert seg, men den enkelte flyktning må selv ha det siste ordet, forklarte han.

– Valget er ditt. Vil du vende tilbake? Da kan du dra tilbake. Vil du ikke? Da er du fri til å forbli der du er, og det finnes kompensasjonsordninger og andre detaljer. Retten til å vende tilbake er en personlig rett, hevdet Abbas.

”Millioner marsjerer til Jerusalem”
I den samme talen erklærte Abbas at det ikke vil komme på tale å inngå noen fredsavtale uten at Øst-Jerusalem blir hovedstaden i en ny palestinsk stat.

I tillegg uttalte han at han nekter å anerkjenne Israels definisjon av seg selv som det jødiske folkets stat.

Gjentatte ganger ble Abbas avbrutt av at den entusiastiske folkemengden taktfast ropte palestinske slagord. Han stoppet for å kommentere et av slagordene som folkemengden ropte i kor: ”Millioner av martyrer marsjerer til Jerusalem”.

Dette slagordet assosieres med Yassir Arafat, som ofte ledet an i dette kampropet i offentlige sammenkomster. Men Abbas korrigerte mengden.

– Millioner av helter, eller millioner av frie menn, marsjerer til Jerusalem, erklærte han.

– Vi vil komme levende. Vi søker ikke døden, men ønsker martyriet velkommen om det inntreffer, kommenterte han.

Får støtte av arabiske ministre
Dagen etter fikk den amerikanske utenriksministeren John Kerry klar melding fra utenriksministrene i ni arabiske land om at de gir sin klare støtte til Abbas sine uttalelser, og at heller ikke de vil akseptere Israel som en jødisk stat eller gå på kompromiss med kravet om palestinsk suverenitet i Jerusalem. Dette forteller Times of Israel.

De siterer den arabiske avisen Al-Ayyam fra mandag, hvor den palestinske selvstyremyndighetens utenriksminister Riyad Al-Malki forteller at de ni ministrene lørdag ble enige om å stå samlet overfor Kerry i kjernespørsmålene for en fredsavtale, og da de i helgen møtte Kerry i Paris i forbindelse med oppfølgingen av ”det arabiske fredsinitiativet” som Den arabiske liga sto bak i 2002, skal de ha latt ham få vite sin innstilling.

De ni utgjør den arabiske oppfølgingskomitéen for fredsinitiativet, og denne helgen møtte de Kerry for femte gang. Møtet fant sted i boligen til den amerikanske ambassadøren i Paris.

Forrige artikkelLes magasinet MIFF sender til hele Oslo
Neste artikkel”Verdensmaktene overgir seg til den iranske nasjonens vilje”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/