77 prosent krever anerkjennelse av jødisk stat

Mer enn tre av fire jødiske israelere er enige med statsminister Benjamin Netanyahu i at palestinerne må anerkjenne Israel som jødisk stat for at det skal kunne bli noen fredsavtale.

Statsminister Benjamin Netanyahu har mer enn tre av fire jødiske israelere bak seg når han står fast ved kravet om anerkjennelse av Israel som jødisk stat. Her er han i samtale med USAs utenriksminister John Kerry i forbindelse med fredsforhandlingene. Foto: Flickr/GPO.
Statsminister Benjamin Netanyahu har mer enn tre av fire jødiske israelere bak seg når han står fast ved kravet om anerkjennelse av Israel som jødisk stat. Her er han i samtale med USAs utenriksminister John Kerry i forbindelse med fredsforhandlingene. Foto: Flickr/GPO.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Dette kommer frem i en meningsmåling som ble lansert tirsdag. Undersøkelsen er gjort blant et representativt utvalg av Israels jødiske befolkning, av The Israel Democracy Institute og Tel Aviv University. Den tar for seg en rekke spørsmål om israelernes oppfatninger av sentrale temaer i fredsprosessen.

 

Abbas nekter å anerkjenne jødisk stat

Mandag ble de palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas spurt av New York Times om han var villig til å anerkjenne Israel som jødisk stat i en fredsavtale.

– Det kommer ikke på tale, svarte han.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommenterte samme dag at det er absurd å tro at Israel vil akseptere en fredsavtale som innebærer at Israel skal anerkjenne en palestinsk stat uten at man samtidig oppnår palestinernes anerkjennelse av en jødisk stat.

– Lederen for PA er i dag sitert på at han ikke er klar til å anerkjenne den jødiske staten. Dette sier han vel vitende om at det ikke vil bli noen fredsavtale uten anerkjennelse av jødenes nasjonalstat, sa Netanyhu på Likuds gruppemøte i Knesset mandag, melder Jerusalem Post.

Meningsmålingen viser at 77 prosent av jødiske israelere støtter statsministeren i å ikke fire på dette kravet. Bare 21 prosent mener en slik anerkjennelse ikke er viktig. For mange av disse er det en taktisk uenighet, de er enige i at Israel skal forbli en jødisk stat, men mener Israel er sterke nok til å ikke kjøre dette kravet frem i forhandlingene.


Delt i synet på alternativ fredsplan

Undersøkelsen viser også at den israelske jødiske befolkningen er delt omtrent på midten i synet på utenriksminister Avigdor Liebermans alternative forslag til løsning for Vestbredden.

Liebermans forslag, som han tok til orde for i begynnelsen av januar, går i korte trekk ut på at Israel annekterer de største bosetningene, mens palestinerne gis i bytte ”Triangelet”, et arabisk befolket område i Galilea. Lieberman mener et bytte av landområder er nødvendig, og at 1967-linjene ikke er mulig å følge ved en statsdannelse.

Abbas avviste ideen med det samme den ble kjent. [Lieberman har for øvrig tatt til orde for noe lignende en rekke ganger tidligere også.]

Ifølge undersøkelsen har Liebermans forslag 43 prosent oppslutning blant de israelske jødene, mens 51 prosent er uenige med ham. Hele 86 prosent av respondentene mener det er små sjanser for at Liebermans forslag ville blitt akseptert av PA, mens kun syv prosent er optimistiske til dette, og mener sjansene er store for at det ville kunne skje. 85 prosent mener dessuten at sjansene også er små for at de israelske araberne, innbyggerne i ”Triangelet”, ville akseptere å bli overgitt til en palestinsk stat, mens kun ni prosent mener det er store sjanser for at disse ville akseptere en slik avgjørelse.

Nei til ”flyktningenes rett til å vende tilbake”

Den samme undersøkelsen kartlegger også de israelske jødenes meninger om den såkalte retten til å vende tilbake, som de palestinske myndighetene mener skal gjelde samtlige arabiske 1948-flyktninger og deres etterkommere, og som dermed i praksis ville gjøre slutt på Israel som en jødisk stat.

Resultatet av undersøkelsen forteller at hele 81 prosent sier kategorisk nei til tilbakevending, også for et avgrenset antall. Kun 16 prosent mener Israel burde tillate en slik avgrenset avtale.

74 prosent mener dessuten at Israel ikke bør anerkjenne et delvis ansvar for lidelsene flyktningproblemet har skapt for araberne fra området. 23 prosent mener Israel bør erkjenne et slikt ansvar.

Ser voldshandlinger som manglende vilje til fred

Respondentene ble også spurt om hvordan de tolker den pågående bølgen av provokasjoner gjennom voldshandlinger og terroraktivitet fra palestinerne.

54 prosent av de israelske jødene mener provokasjonene beviser at palestinerne ikke ønsker fred, og at det derfor ikke er noe poeng i å fortsette fredssamtalene.

41 prosent tror imidlertid at de palestinske provokasjonene vil avta eller stoppe dersom man når frem til en fredsavtale.

Forrige artikkelArabisk og kristen jente i IDF
Neste artikkelNTB fortier at Abbas nekter to stater for to folk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/