Uenige om syv prosent av Vestbredden

Kilder med innsyn i de pågående fredssamtalene hevder at Israel skal være villig til å gi opp 90 prosent av Vestbredden til en palestinsk statsdannelse. Men palestinerne krever 97 prosent.
John Kerry og Mahmoud Abbas i samtaler underveis i de pågående fredssamtalene. Foto: Flickr/U.S. State Department.
John Kerry og Mahmoud Abbas i samtaler underveis i de pågående fredssamtalene. Foto: Flickr/U.S. State Department.

Det er anonyme kilder fra både israelsk, amerikansk og palestinsk side som forteller dette til det hebraiskspråklige nyhetsnettstedet ”Walla”. Saken refereres på engelsk av Times of Israel.

 

Israel vil gi fra seg 90 prosent

Ifølge kildene er begge sider i prinsippet enige om at 70 til 80 prosent av bosetningene på Vestbredden vil komme til å måtte overføres til israelsk suverenitet i en sluttstatusavtale. Dette vil være mulig selv om Israel overgir så mye som 97 prosent av territoriet på Vestbredden til palestinerne, slik de palestinske forhandlerne ifølge kildene går inn for.

Selv om Israel skal ha tilbudt både økonomiske kompensasjoner og andre landområder i bytte mot de ønskede ti prosentene av Vestbredden, vil palestinerne på sin side ikke akseptere at mer enn tre prosent av territoriet forblir under israelsk styre.

 

Israel vil lease isolerte bosetningsområder

Ifølge både israelske og palestinske kilder skal palestinerne ha akseptert å la Israel beholde Gush Etzion, like sør for Jerusalem, og Givat Ze’ev, like nord for Jerusalem. Begge parter skal også være enige om at byene som ligger mer eller mindre langs 1967-linjene skal få bli annektert av Israel.

Palestinerne motsetter seg at Israel får beholde Efrat og Migdal Oz, som befinner seg langs den israelske hovedveien fra nord til sør. Palestinerne vil heller ikke at Israel skal få beholde de mindre boligområdene i nærheten av Ma’ale Adumim, like øst for Jerusalem.

Når det gjelder de mer isolerte jødiske bosetningene i Samaria, som Beit El og Ofra, forsøker Israel å få til en langtidsavtale om leasing av disse landområdene, fremfor å annektere dem.

Fremtiden til Ariel og Karnei Shomron er usikker.

Når det gjelder Hebron, går Israel ifølge rapporten inn for å ”beholde et nærvær der”, men statusen til den jødiske bosetningen Kiryat Arba eller de andre jødiske bebyggelsene i nærområdet er ikke berørt med tydelighet i rapporten.

 

Forslag til rammeavtale ventes snart

Uttalelsene fra de anonyme kildene berører ikke statusen for Øst-Jerusalem, som palestinerne krever å få gjøre til sin hovedstad, men som rommer flere større jødiske bydeler som Gilo, Pisgat Ze’ev og Har Homa.

Amerikanerne tar ifølge rapporten til orde for at det bør opprettes en sikker transportåre fra Vestbredden til Gaza-stripen, noe som i øyeblikket vanskeliggjøres av at Hamas-regimet regjerer i Gaza.

Det er ventet at den amerikanske utenriksministeren John Kerry i nærmeste fremtid vil gjøre et nytt forsøk på å presentere en såkalt rammeavtale for de videre forhandlingene, der han vil oppsummere prinsippene begge sider så langt har blitt enige om. Palestinerne har tidligere uttalt at de vil avvise enhver slik rammeavtale.

En rekke springende punkter er fortsatt uløste, som for eksempel at palestinerne fortsatt nekter å anerkjenne Israel som en jødisk stat, eller at palestinerne fortsatt holder fast ved kravene om å dele Jerusalem og at 1948-flyktningene og deres etterkommere skal ha rett til å vende tilbake til Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise