Abbas krever byggestans og løslatelse av flere fanger

PA-president Mahmoud Abbas setter betingelser for å fortsette forhandlinger med Israel etter at den avtalte forhandlingsperioden løper ut 29. april. – Det er uaktuelt, svarer Yuval Steinitz i den israelske regjeringen.

Mahmoud Abbas hyllet nazi-støttespilleren Hajj Muhammad Amin Al-Husseini i sin tv-sendte tale under Fatah-jubileet i januar 2013.
Mahmoud Abbas hyllet nazi-støttespilleren Hajj Muhammad Amin Al-Husseini i sin tv-sendte tale under Fatah-jubileet i januar 2013.

Mandag 3. mars hadde PA-president Mahmoud Abbas besøk av det israelske Knesset-medlemmet Zehava Gal-On, leder av det venstreorienterte partiet Meretz.

– Den eneste sjansen for at vi vil gå med på å utvide perioden for forhandlinger [etter 29. april] er om Netanyahu erklærer en byggestans og løslater mer fanger, sa Abbas, ifølge Jerusalem Post.

Abbas kom med dette signalet samme dag som Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte USAs president Barack Obama i Det hvite hus. Abbas skal etter planen komme til Det hvite hus 17. mars.

I samtalen med Gal-On avviste Abbas at han krever «rett til å vende tilbake» for fem millioner palestinere.

– Jeg ønsker ikke å ødelegge Israel og ingen flyktninger vil vende tilbake til Israel uten at Israel tillater det, sa han.

– Jeg forventer at Israel bestemmer seg for et tall for antall flyktninger de vil integrere hvert år, la han til. Kravet om «rett til å vende tilbake» har tidligere veltet forhandlinger mellom Israel og palestinerne.

 

Avviser byggestans

Yuval Steinitz, statsråd i Netanyahus regjering, avviser kravene som Abbas kommer med for å forlenge forhandlingene.

– Det er uaktuelt, sier Steinitz til Israel Radio.

Steinitz, som er med statsministeren på hans besøk i USA, sier Israel får stor forståelse for sin posisjon i forhandlingene fra lederne i den amerikanske Kongressen.

– Lederne både i Senatet og Representantenes hus forstår at hovedhindringen for fred er at palestinerne avviser det jødiske folkets rett til deres egen stat, sier Steinitz.

Forrige artikkelKjærlighetstriller fra Tel Aviv til Blindern
Neste artikkelPA hyller barnemorder som “heltemodig kjemper”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.