Forhandler om å få samtalene til å fortsette

Om en måned går den ni måneder lange forhandlingsperioden ut. Amerikanerne har problemer med å få palestinerne med i samtaler etter 29. april.
Dette er et historisk bilde fra juli 2013. For første gang på tre år møtes Israel og PA til direkte forhandlinger. F.v. nærmest: USAs nye Midtøsten utsending Martin Indyk og utenriksminister John Kerry. F.h. i midten: PAs sjefsforhandler Saeb Erekat og Israels diplomatiminister Tzipi Livni. (Foto: U.S. Department of State, flickr.com)
Dette er et historisk bilde fra juli 2013. For første gang på tre år møtes Israel og PA til direkte forhandlinger. F.v. nærmest: USAs nye Midtøsten utsending Martin Indyk og utenriksminister John Kerry. F.h. i midten: PAs sjefsforhandler Saeb Erekat og Israels diplomatiminister Tzipi Livni. (Foto: U.S. Department of State, flickr.com)

Tidligere denne uken hadde USAs utenriksminister John Kerry et møte med PA-president Mahmoud Abbas i Amman. Møtet løste ikke krisen som de amerikansk-ledede forhandlingene er kommet inn i. Tidlig fredag morgen hadde USAs spesialutsending Martin Indyk et nytt møte med Abbas, men heller ikke her kom det et gjennombrudd, melder journalist Avi Issacharoff i Times of Israel.

Amerikanernes mål er å få palestinerne med på videre samtaler etter at tidsrammen for nåværende forhandlinger løper ut 29. april. Ha’aretz forteller at John Kerry har vært i flere telefonsamtaler med Abbas og statsminister Benjamin Netanyahu de siste dagene.

Etter planen skulle Israel løslate den siste av fire grupper palestinske fanger lørdag 29. mars. Alt tyder på at den israelske regjeringen vil utsette denne løslatelsen så lenge de ikke får garantier fra palestinsk side om at samtalene vil fortsette. Netanyahu får økende motstand for fangeløslatelsen fra høyresiden i sitt eget parti og sin egen regjeringskoalisjon. Det er uaktuelt at løslatelse vil skje før etter at sentralkomiteen i Likud har hatt sitt møte i neste uke, skriver Yossi Verter, den velinformerte politiske  journalisten i Ha’aretz.

For å få palestinske selvstyremyndigheter til forhandlingsbordet presset amerikanerne Israel til å løslate 104 fanger som har sittet fengslet siden tiden før Oslo-avtalene i 1993. Fangene skulle løslates i fire puljer i løpet av en ni måneders periode med forhandlinger som startet 29. juli 2013. Forhandlingene har ikke ført til noen kjente gjennombrudd, og de siste månedene er det ikke kjent at det har vært noen direkte forhandlinger mellom partene. Samtalene har foregått med amerikanerne som mellommenn.

Palestinerne ser på utsettelsen av fangeløslatelsen som et alvorlig brudd på tidligere avtaler. Palestinernes departement for fanger har sendt fangenes pårørende melding om at løslatelsen ikke vil finne sted lørdag kveld. Fangenes familier planlegger protestmarsjer mot det israelske Ofer-fengselet i nærheten av Ramallah og mot PA-myndighetenes regjeringsbygg i Ramallah.

PAs fangeminister Issa Karake advarer mot palestinsk «sinne» i gatene dersom fangene ikke blir løslatt.

De aktuelle fangene er dømt for terrordrap og andre alvorlige forbrytelser som har gitt dem fengselsstraffer på flere tiår eller livstid. Etter at fangene er blitt løslatt, er det blitt mottatt som helter i det palestinske samfunnet.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelPalestinske studenter for første gang i Auschwitz
Neste artikkelNRK må slutte å bruke Odd Karsten Tveit!
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise