– Årsaken til krigen var ikke okkupasjon

– Den grunnleggende årsaken til kamphandlingene i Gaza i sommer, var ikke Israels okkupasjon av Gaza, av en enkel grunn: Israel okkuperer ikke Gaza. Det sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu da han møtte FNs generalsekretær Ban Ki-moon denne uken.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Israels statsminister Benjamin Netanyahu møttes mandag 13. oktober. (Foto: Skjermdump fra YouTube)
FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Israels statsminister Benjamin Netanyahu møttes mandag 13. oktober. (Foto: Skjermdump fra YouTube)

– Israel forlot hver eneste cm og hver eneste tomme av Gaza, rykket opp alle bosetningene med rot, og trakk ut alle bosetterne. Gaza er ikke okkupert, slo Netanyahu fast da han og Ban Ki-moon holdt felles pressekonferanse etter deres møte mandag.

 

Årsaken til krigen

– Den grunnleggende årsaken til denne sommerens kamphandlinger, var Hamas’ rakettangrep mot israelske byer. Disse rakettene ble ofte avfyrt fra FN-fasiliteter som skoler og andre nøytrale bygninger, som ble brukt som en del av Hamas’ terrormaskineri. Da raketter ble oppdaget inne i FN-skoler, leverte noen FN-ansatte dem tilbake til Hamas – det samme Hamas som samtidig angrep israelske byer og borgere med slike raketter, fortsatte han.

– La meg spørre, herr generalsekretær: Hva er den grunnleggende årsaken til Hamas’ rakettangrep mot Israel? Det er Hamas’ motstand mot selve eksistensen av Israel. Hamas gir blaffen i 1967-linjene. For dem har ikke Israel noen rett til å leve. For dem har Israel ikke noen rett til å eksistere innenfor noen som helst grenser. Hamas er motstandere av Israels eksistens. De har som mål å drepe hver eneste israeler og hver eneste jøde. Det er bare å lese charteret deres, der sier de det rett ut. Hamas er fiender av alle oss som søker fred, sa Netanyahu.

 

Palestinernes FN-frieri

Han kommenterte også de palestinske selvstyremyndighetenes ensidige forsøk på å få anerkjennelse som stat gjennom FN-systemet.

– Virkelig fred kan kun oppnås gjennom gjensidige forhandlinger mellom de som tror på fred. Jeg tror ikke at palestinernes ensidige tiltak i FN-systemet vil fremme fred. Jeg tror det motsatte vil skje, at dette vil forverre situasjonen ytterligere, noe ingen av oss ønsker, sa statsministeren.

Hvis FN ønsker å støtte en ekte forsoning, må man unngå alle skritt som kan undergrave fred, sa Netanyahu til generalsekretæren.

 

Opptøyene på Tempelhøyden

I tillegg kommenterte statsministeren den senere tidens opptøyer og uro på Tempelhøyden i Jerusalem.

– Det er veldig klart hva det er som forårsaker opptøyene. Det er ikke at Israel på noen måte endrer status quo, for det gjør vi ikke. Det vi ser er palestinske ekstremister som skaper opptøyer gjennom å spre falske rykter om at vi truer muslimske hellige steder. Ingenting kunne være lenger fra sannheten. Israel vil fortsette å beskytte alle religioners hellige steder, og opprettholde religionsfriheten. Den friheten har kun vært gjeldende etter at Israel gjenforente Jerusalem i 1967. Israel er det eneste landet i Midtøsten som kontinuerlig, konstant og til fulle beskytter retten til religionsfrihet og tilgang til de hellige stedene, sa han.

Ban Ki-moon brukte anledningen til å gratulere Israel med høytiden Sukkot (løvhyttefesten), og å komme med en fordømmelse av Gaza-terroristenes rakettangrep og våpenhvilebrudd, samt en oppfordring til Israel om å lette restriksjonene i de palestinske områdene og stanse byggeprosjekter i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Han snakket også om viktigheten av at gjenoppbyggingen av Gaza må komme raskt i gang.

Her kan du se video fra pressekonferansen:

(Saken fortsetter under videoen)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ckX3Ut-r_Mw[/youtube]

 

Møtte presidenten også

Da Israels president Reuven Rivlin møtte Ban ki-moon samme dag, slo han fast overfor generalsekretæren at gjenoppbyggingen av Gaza like mye er i Israels interesse som i palestinernes.

– Våre palestinske naboer i Gaza blir holdt fanget av Hamas. De fortjener sikkerhet og et bedre liv, sa Rivlin, og understreket samtidig at Israel ikke kan gå tilbake til de samme tilstandene som før sommerens krig mot Hamas.

– Israel kan ikke tolerere en situasjon der Hamas retter angrep mot israelske sivile og utvider sin kapasitet og infrastruktur for terrorhandlinger, sa presidenten.

– Som israelere forstår vi at man må finne en løsning på stengningen av Gaza-stripen. Mer enn en og en halv million palestinere kan ikke fortsette å leve under slike tilstander. Vi er ikke blinde for vanskelighetene de står overfor. Når det er sagt, så vil restriksjonene bare kunne oppheves etter at det palestinske lederskapet og det internasjonale samfunnet finner en måte å avvikle terrorkapasiteten til Hamas, og sikre at israelske borgere får bo i trygghet, sa Rivlin.

Generalsekretæren roste Israel for å ha gjort det lettere å føre varer inn og ut av Gaza, og oppfordret til flere skritt i samme retning, samt til gjenopptakelse av fredsprosessen.

Forrige artikkelFN-sjefen sjokkert over terrortunnelene
Neste artikkelConrad Myrland i MIFF Sunnmøre: Krigen og mediekrigen sommeren 2014
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -