– Påtvunget fredsløsning vil sette Israel i fare

Da Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte USAs utenriksminister John Kerry i Roma mandag, oppfordret han USA på det sterkeste til å bruke vetoretten sin for å hindre en resolusjon som påtvinger Israel en fredsløsning uten forhandlinger.

Netanyahu og Kerry i møte i Roma mandag 15. desember 2014. (Foto: Den israelske statsministerens kontor)
Netanyahu og Kerry i møte i Roma mandag 15. desember 2014. (Foto: Den israelske statsministerens kontor)

Det er ventet at Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene allerede onsdag denne uken vil legge frem et resolusjonsforslag for FNs sikkerhetsråd, der de ber rådet vedta opprettelse av en palestinsk stat med grenser langs 1967-linjene og full tilbaketrekning av samtlige israelske innbyggere i området, innen enten to eller tre år.

Israel står fast ved at en palestinsk stat skal opprettes som et resultat av gjensidige forhandlinger mellom partene, i tråd med FNs resolusjon 242 fra 1967.

 

Appellerer om USA-veto

Det forestående resolusjonsforslaget var et av temaene da Netanyahu møtte Kerry til en tre timer lang samtale i Roma i går. Netanyahu gjorde det klart at Israel vil forbeholde seg retten til å avvise enhver resolusjon som påtvinger et resultat uavhengig av forhandlinger mellom partene.
På spørsmål om han følte seg mer eller mindre sikker på at USA ville komme til å bruke vetoretten sin i sikkerhetsrådet for å hindre resolusjonene, svarte han at han var ”sikker på at det han hadde å si hadde blitt hørt”.

 

– Setter Israel i fare

– Israel forventer at USA vil stå fast ved det som har vært deres posisjon de siste 47 årene, siden resolusjon 242 ble vedtatt etter seksdagerskrigen, nemlig at enhver løsning på konflikten må komme gjennom forhandlinger, og ikke påtvinges fra utsiden, sa statsministeren ifølge Jerusalem Post.

– Vi vil ikke akseptere å bli diktert i dette, og vi ser ingen grunn til at USA skulle forandre sin posisjon.

Netanyahu mener at Kerry forstår at dersom den palestinske resolusjonen skulle få gjennomslag, ville Israels eksistens settes i fare og situasjonen mellom Israel og palestinerne ville forverres. Israelske myndigheter har lenge påpekt at en statsopprettelse på disse premissene vil innebære å slippe løs Hamas på Vestbredden, noe som vil være livsfarlig for den jødiske staten.

 

Frankrike forbereder også resolusjon

For tiden forberedes også et annet, men lignende resolusjonsforslag av Frankrike. De vil også be rådet vedta opprettelse av en palestinsk stat innen to år. Forskjellen er at de vil vedta at det skal føres forhandlinger som skal føre til dette resultatet. Etter Israels syn legger også denne resolusjonen opp til en påtvunget løsning som ikke vil fungere, fordi det ikke forutsettes elementære kriterier som at palestinerne må akseptere Israels rett til å eksistere som jødisk stat.

Neste stopp på reisen til Netanyahu er Paris og London. Han skal møte statsledere fra Frankrike, Storbritannia og Tyskland, og en delegasjon fra Den arabiske liga. Spørsmålene om resolusjonsforslagene og om utsiktene til gjenopptakelse av fredsforhandlingene står etter alt å dømme sentralt på agendaen.

Forrige artikkelTilskuer på taket skutt av israelerne?
Neste artikkelPalestinske og israelske barn spilte fotball til minne om julevåpenhvilen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/