– Vest-Europa er Israels største utfordring

– Den største utfordringen for Israel i 2015 er ikke palestinerne, Iran eller Hizbollah, men Vest-Europa, sa utenriksminister Avigdor Lieberman i en tale søndag.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman. (Foto: Latvias utenriksdepartement / Flickr.com)
Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman. (Foto: Latvias utenriksdepartement / Flickr.com)

Lieberman talte søndag morgen på en samling for Israels ambassadører i Europa. Han påpekte for eksempel at Frankrike og Luxembourg nylig stemte for en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som krever israelsk tilbaketrekning til 1967-linjene i løpet av tre år. Storbritannia og Litauen avstod fra å stemme. USA og Australia stemte imot.

Israels utenriksminister mener land i sentral- og øst-Europa generelt viser større sensitivitet og forståelse for Israel enn land i Vest-Europa. Aller mest fornøyd er han med Tyskland, som han omtalte som Israels “viktigste anker” i kontakten med Europa. Særlig er Lieberman misfornøyd med Sverige og Irland. Deres behandling av Israel ligner på Europas oppførsel overfor Tsjekkoslovakia i 1938. Slik som Tsjekkoslovakia ble gitt opp til nazistene den gang, føler han at Dublin og Stockholm gir opp Israel.

– Det skjer selv om Israel “er det eneste landet som representerer vestlige verdier i Midtøsten”, sa Lieberman, ifølge Jerusalem Post. Utenriksministeren nekter å møte sin svenske kollega når hun kommer på besøk til Israel senere denne måneden.

– Løgnene som ble framsatt under debatter i europeiske parlamenter minner om Zions vises protokoller, sa Lieberman, ifløge Times of Israel.

Utenriksministeren mener Israel ikke må begrense seg til å reagere på palestinske initiativ, men selv ta initiativ til  en fredsprosess.

Forrige artikkelPalestinernes resolusjon avvist i FN
Neste artikkelLiten nedgang i turismen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.