Så langt skal Netanyahu ha villet gå for fred

En israelsk avis avslører dokument som skal vise at statsminister Benjamin Netanyahu strakk seg langt i hemmelige fredssamtaler med de palestinske selvstyremyndighetene.

Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas under samtaler i Det hvite hus i Washington D.C. i 2010. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas under samtaler i Det hvite hus i Washington D.C. i 2010. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Ifølge papiravisen Yedioth Aharonoth, Israels nest største avis som også står bak nettavisen Ynetnews.com, skal Netanyahu allerede for flere år siden ha åpnet for å gi etter på en rekke sentrale palestinske krav til en permanent fredsavtale.

Yedioth Aharonoth har publisert en liste over innrømmelser Netanyahu skal ha vært villig til å gi det palestinske lederskapet. Listen er hentet fra et hemmeligstemplet dokument fra august 2013 som avisen har fått tilgang på. Dokumentet oppsummerer resultatene av en serie hemmelige samtaler mellom Netanyahus representant Yitzhak Molcho og det palestinske presidentkontorets representant Hussein Agha. Samtalene mellom dem skal ha funnet sted under Netanyahus andre statsministerperiode, i årene 2009 til 2013. Fra høsten 2013 deltok Molcho i den israelske forhandlingsdelegasjonen som ble ledet av Tzipi Livni i de USA-ledede fredsforhandlingene med de palestinske selvstyremyndighetene. Agha er en av Mahmoud Abbas’ nærmeste medarbeidere.

 

Her er hovedpunktene fra listen over angivelige innrømmelser til palestinerne:

– Full tilbaketrekning av israelske innbyggere fra territoriet til en palestinsk stat, inkludert avvikling av en rekke bosetninger utenfor de store bosetningsblokkene. Israelere som nekter å flytte fra territoriet, må leve under palestinsk styre.

– Full tilbaketrekking av israelske militærstyrker fra territoriet til den palestinske staten, også fra den forsvarsstrategisk viktige Jordan-dalen.

– Størrelsen på en palestinsk stat skal tilsvare størrelsen på hele Vestbredden og Gaza. Den skal til en stor grad følge 1967-linjene, og ellers gis israelske landområder i bytte for de store bosettingsblokkene som Israel vil beholde.

– En viss åpning for å forhandle om Jerusalems status, for å finne ”en løsning som ivaretar begge folkenes historiske, sosiale, kulturelle og nåtidige bånd til byen, og som sørger for beskyttelse for de hellige stedene”.

– En delvis aksept for at en del av de arabiske 1948-flyktningene og deres etterkommere skal kunne få oppfylt det palestinske kravet om rett til å vende tilbake.

 

Netanyahus kontor: – Ikke noe bevis for innrømmelser

Statsministerens kontor avviser at dokumentet utgjør noe bevis på israelske innrømmelser, og sier det i stedet dreier seg om amerikanske forslag som Israel aldri ga sin tilslutning til.

– Molchos samtaler var lagt opp av amerikanerne, og mislyktes i å føre frem til noen enighet. Fokuset for samtalene var å forsøke å utvikle et amerikansk forslag for å bevege forhandlingene fremover, men som et forslag der begge parter fortsatt kunne reservere seg på de punktene de mente var uakseptable, heter det i en uttalelse fra Netanyahus kontor.

– Statsminister Benjamin Netanyahu gikk aldri noen gang med på tilbaketrekking til 1967-linjene, deling av Jerusalem eller anerkjennelse av palestinernes rett til å vende tilbake. Slik var og forblir hans innstilling, slås det fast i uttalelsen.

Forrige artikkelFem skadet i terrorangrep i Jerusalem
Neste artikkelArabiske konflikter i arabiske land
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/