Palestinerne avviser fortsatt direkte forhandlinger om fred med Israel

Den palestinske statsministeren Rami Hamdallah anklaget tirsdag Israels statsminister Benjamin Netanyahu for “å kjøpe seg tid”.

Statsminister Benjamin Netanyahu i et møte i 2013 med Frankrikes daværende utenriksminister Laurent Fabius. Fabius var arkitekten bak det nye franske fredsinitiativet. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu i et møte i 2013 med Frankrikes daværende utenriksminister Laurent Fabius. Fabius var arkitekten bak det nye franske fredsinitiativet. (Foto: GPO)

Det var på et møte med den franske statsministeren Manuel Valls, som er på besøk i området denne uken, at Hamdallah avslo Benjamin Netanyahus forslag om direkte forhandlinger. Hamdallah sa følgende: «Vi har dårlig tid. Netanyahu forsøker å kjøpe seg tid ved å foreslå å møte president Abbas ansikt til ansikt, men denne gangen vil han ikke unnslippe det internasjonale samfunnet.» Det meldte Times of Israel og Yedioth Ahronoth tirsdag 24. mai.

 

Norges utenriksminister Børge Brende sammen med Rami Hamdallah, statsminister for de palestinske selvstyremyndighetene. (Foto: Frode Overland Andersen, UD)
Norges utenriksminister Børge Brende sammen med Rami Hamdallah, statsminister for de palestinske selvstyremyndighetene. (Foto: Frode Overland Andersen, UD)

Valls har de siste dagene hatt møter med israelske og palestinske ledere for å fremme og samle støtte til det franske fredsinitiativet fra januar i år.

Den franske planen går ut på at 20 utenriksministre skal møtes 3. juni i Paris, uten israelsk eller palestinsk deltakelse, der både vestlige stormakter og arabiske land skal delta for å lage et grunnlag for direkte samtaler mellom Israel og det palestinske lederskapet.

Deretter skal en internasjonal konferanse arrangeres til høsten, og denne gangen skal representanter fra Israel og de palestinske selvstyremyndighetene også delta.

Den palestinske ledelsen har sagt ja til initiativet, mens Israel konsekvent har argumentert for at fred bare kan oppnås gjennom direkte forhandlinger mellom partene, i stedet for gjennom internasjonale forum.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa på møtet med Manuel Valls mandag 23. mai at den palestinske ledelsen utnytter forslaget om en internasjonal konferanse for å unngå direkte samtaler med Israel.

Frankrikes statsminister Manuel Valls. (Foto: Philippe Grangeaud, flickr.com)
Frankrikes statsminister Manuel Valls. (Foto: Philippe Grangeaud, flickr.com)

Israel er skeptisk til det franske forslaget. De stiller spørsmål ved logikken bak det nye franske forslaget til fredsstrategi.

– De palestinske selvstyremyndighetene (PA) ser ikke på det franske initiativet som en grunn for forhandlinger, men som en måte å unngå dem på, sa Netanyahu på møtet med den franske statsministeren.

Palestinerne har over lang tid blankt avvist å forhandle direkte med Israel. I februar sa PAs utenriksminister Riyad al-Malki at palestinerne aldri mer vil vende tilbake til direkte forhandlinger med Israel.

På et møte med Tsjekkias statsminister Bohuslav Sobotka søndag 22. mai sa Netanyahu at han jobber for å få i gang en virkelig fredsprosess. Han vil arbeide med arabiske stater for å nå fram til en ekte fredsavtale med palestinerne.

– Om mulig kan vi med de arabiske statenes hjelp rydde bort noen hindringer. Det er det jeg jobber for nå, la statsministeren til.

Forrige artikkelLaveste arbeidsledighet på 33 år
Neste artikkelGjorde Wold på sannheten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.