Regionalt fredsinitiativ fortsatt på bordet

Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte forsvarstropper på Golan-høydene mandag 11. april. (Foto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte forsvarstropper på Golan-høydene mandag 11. april. (Foto: GPO)

De siste månedene har representanter for Egypts og Israels regjering jobbet med å forberede et regionalt fredsinitiativ. Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair har vært sterkt involvert, det har også Israels opposisjonsleder Isaac Herzog.

Da regjeringsforhandlingene mellom Benjamin Netanyahu og Herzog strandet, og Avigdor Lieberman i stedet kom inn i regjeringen som forsvarsminister, fryktet egypterne at den diplomatiske prosessen var kjørt i grøften. Men Netanyahu har beroliget egypterne, skriver journalist Alex Fishman i Yedioth Aharonoth. Prosessen skal fortsette. Også Lieberman støtter et regionalt initiativ, sier hans støttespiller Moshe Leon i et radiointervju. Forsvarsministeren, som formelt tiltrådte 30. mai, har også tidligere tatt til orde for å løse konflikten med palestinerne som en del av en større diplomatisk avtale med den arabiske verden.

17. mai holdt Egypts president Abdel Fattah al-Sisi en tale hvor han varslet Egypts ønske om arabisk oppvarming til Israel i et regionalt diplomatisk initiativ. Kort før dette hadde Blair kommunisert til al-Sisi to løfter fra Netanyahu:

For det første vil Israel i prinsippet akseptere det saudiske fredsinitiativet, men slå fast at regjeringen har reservasjoner som de ønsker å drøfte med representanter for den arabiske verden.

For det andre vil Israel offentlig gjenta at landet er forpliktet på en tostatsløsning, og ta noen grep som vil forsterke tilliten til dette i den arabiske verden.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag