Regionalt fredsinitiativ fortsatt på bordet

Israels statsminister har forsikret Egypts president at et regionalt fredsinitiativ fortsatt er på agendaen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte forsvarstropper på Golan-høydene mandag 11. april. (Foto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte forsvarstropper på Golan-høydene mandag 11. april. (Foto: GPO)

De siste månedene har representanter for Egypts og Israels regjering jobbet med å forberede et regionalt fredsinitiativ. Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair har vært sterkt involvert, det har også Israels opposisjonsleder Isaac Herzog.

Da regjeringsforhandlingene mellom Benjamin Netanyahu og Herzog strandet, og Avigdor Lieberman i stedet kom inn i regjeringen som forsvarsminister, fryktet egypterne at den diplomatiske prosessen var kjørt i grøften. Men Netanyahu har beroliget egypterne, skriver journalist Alex Fishman i Yedioth Aharonoth. Prosessen skal fortsette. Også Lieberman støtter et regionalt initiativ, sier hans støttespiller Moshe Leon i et radiointervju. Forsvarsministeren, som formelt tiltrådte 30. mai, har også tidligere tatt til orde for å løse konflikten med palestinerne som en del av en større diplomatisk avtale med den arabiske verden.

17. mai holdt Egypts president Abdel Fattah al-Sisi en tale hvor han varslet Egypts ønske om arabisk oppvarming til Israel i et regionalt diplomatisk initiativ. Kort før dette hadde Blair kommunisert til al-Sisi to løfter fra Netanyahu:

For det første vil Israel i prinsippet akseptere det saudiske fredsinitiativet, men slå fast at regjeringen har reservasjoner som de ønsker å drøfte med representanter for den arabiske verden.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

For det andre vil Israel offentlig gjenta at landet er forpliktet på en tostatsløsning, og ta noen grep som vil forsterke tilliten til dette i den arabiske verden.

Forrige artikkelMiljøvernminister Avi Gabbay trakk seg fra regjeringen
Neste artikkelElton John holdt konsert for 40.000 i Tel Aviv
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -