Regionalt fredsinitiativ fortsatt på bordet

Israels statsminister har forsikret Egypts president at et regionalt fredsinitiativ fortsatt er på agendaen.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte forsvarstropper på Golan-høydene mandag 11. april. (Foto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte forsvarstropper på Golan-høydene mandag 11. april. (Foto: GPO)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

De siste månedene har representanter for Egypts og Israels regjering jobbet med å forberede et regionalt fredsinitiativ. Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair har vært sterkt involvert, det har også Israels opposisjonsleder Isaac Herzog.

Da regjeringsforhandlingene mellom Benjamin Netanyahu og Herzog strandet, og Avigdor Lieberman i stedet kom inn i regjeringen som forsvarsminister, fryktet egypterne at den diplomatiske prosessen var kjørt i grøften. Men Netanyahu har beroliget egypterne, skriver journalist Alex Fishman i Yedioth Aharonoth. Prosessen skal fortsette. Også Lieberman støtter et regionalt initiativ, sier hans støttespiller Moshe Leon i et radiointervju. Forsvarsministeren, som formelt tiltrådte 30. mai, har også tidligere tatt til orde for å løse konflikten med palestinerne som en del av en større diplomatisk avtale med den arabiske verden.

17. mai holdt Egypts president Abdel Fattah al-Sisi en tale hvor han varslet Egypts ønske om arabisk oppvarming til Israel i et regionalt diplomatisk initiativ. Kort før dette hadde Blair kommunisert til al-Sisi to løfter fra Netanyahu:

For det første vil Israel i prinsippet akseptere det saudiske fredsinitiativet, men slå fast at regjeringen har reservasjoner som de ønsker å drøfte med representanter for den arabiske verden.

For det andre vil Israel offentlig gjenta at landet er forpliktet på en tostatsløsning, og ta noen grep som vil forsterke tilliten til dette i den arabiske verden.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise