– Ja til bosetninger, uten dem blir det ingen okkupasjon og heller ingen fred

– Hvordan kan noen tro at palestinerne vil gjøre kompromiss dersom Israel allerede har stanset bygging i bosetninger og oppgitt krav på Vestbredden? spør Martin Sherman.

Bosetningen Ma'ale Amos på Vestbredden. (Illustrasjon: myheartinpalestineII, flickr.com)
Bosetningen Ma'ale Amos på Vestbredden. (Illustrasjon: myheartinpalestineII, flickr.com)

Tidligere Knesset-medlem Einat Wilf sier “ja til okkupasjonen, nei til bosetningene“. Hun vil at Israel skal trekke en grense på Vestbredden og la de jødiske bosetningene som ligger øst for grensen seile sin egen sjø. Samtidig vil hun beholde militær kontroll over hele Vestbredden inntil det framstår en palestinsk ledelse som aksepterer at Israel skal forbli en jødisk stat.

Wilfs forslag blir avvist av den fremstående israelske akademikeren Martin Sherman.

For hva om en palestinsk partner for fred aldri framstår, selv om Israel har trukket bosettere bak en grense som inkluderer noen få prosent av Vestbredden på israelsk side? Da vil den videre militære okkupasjonen øst for grensen kunne bekjempes med palestinske geriljaangrep. Et økende antall drepte israelske soldater vil resultere i internt israelsk press til å “hente våre gutter hjem” fra “fremmed land”. Internasjonalt vil også Israel møte motstand. En militær tilbaketrekning vil også til slutt tvinge seg fram, mener Sherman. Det vil bli en kopi av presset til å forlate Sør-Libanon i 2000. Når israelske styrker er presset til tilbaketrekning, vil Vestbredden bli et opptrappingsområde til krig mot Israel slik som Sør-Libanon er blitt (til tross for FN-styrker i området som skulle forhindre det). Men bombekastere og rakettramper er en mye større trussel på Vestbredden enn i Sør-Libanon, siden det er så kort avstand til Israels viktigste transportårer, vital infrastruktur og de mest folketette boligområdene på kystsletten.

Men hva om Israel mot formodning kan inngå fredsavtale med en kompromissvillig palestinsk ledelse? Hvilke garantier har Israel for at avtalen skal opprettholdes? Ledelsen kan skifte mening eller bli utsatt for press. Den kan bli styrtet fra makten både med væpnet kupp eller i valg. Den kan bli manipulert og støttet av fremmede makter som ønsker å opprettholde væpnet press mot Israel.

I begge scenarioer sitter Israel igjen uten sikkerhetskontroll i Judea og Samaria, med et fiendtlig regime som ser ned på storbyområdet Tel Aviv fra åsryggene i Samaria.

– Hva foreslår da de [israelerne] som er for ensidige tilbaketrekninger? Hva er deres plan B? “Protective Edge” på steorider? spør Sherman. Med dette antyder han at en kraftig og dødbringende krig er alternativet.

 

Bosetninger kan tvinge fram kompromiss

Sherman er særlig opprørt over Wilfs vilje til å oppgi bosetningsblokken Ariel og stanse all støtte til bosetninger øst for en opptrukket grenselinje. Hvem tror palestinerne vil gjøre kompromiss dersom Israel allerede har stanset bygging i bosetninger og oppgitt kravet på det aller meste av Vestbredden? undrer han.

– Kjernen i zionismen har alltid vært å få jøder som lever under fremmed styre til å leve under jødisk suverenitet, ikke å forlate jøder som lever under jødisk styre til å leve under et fremmed, og langt mindre et fiendtlig, styre. Men det er akkurat det Wilf støtter, hevder Sherman.

– Hevder Wilf virkelig at zionistiske prinsipper bare kan bli sikret ved å etablere (enda) et homofobisk, kvinnefiendtlig tyranni med muslimsk flertall, som vil få som kjennetegn kjønnsdiskriminering, forfølgelse av homofile, religiøs intoleranse og undertrykking av politisk opposisjonelle? spør Sherman. Støtter hennes type zionisme at jøder blir fratatt liv og livsgrunnlag for ingen annen årsak enn å opprettholde muligheten til en gang å etablere et slikt muslimsk flertallstyranni, som nesten helt sikkert  vil bli en base for islamistsk terror? avslutter han.

Les mer: Hvorfor fortsetter Israel å bygge i bosetninger?

NRK avslørte bosetningenes relative størrelse

Forrige artikkelHusk at gaver til MIFF gir skattefradrag
Neste artikkelDet hvite hus reagerer på den økte byggeaktiviteten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.