– Anneksjon av Vestbredden vil skape “krise” med USA

Forsvarsminister Avigdor Lieberman avviser anneksjon, og gir andre begrunnelser enn internasjonale reaksjoner.
Avigdor Lieberman ønsker dialog med palestinerne. Her i møte med Børge Brende. (Foto: UD)
Avigdor Lieberman ønsker dialog med palestinerne. Her i møte med Børge Brende. (Foto: UD)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman mener koalisjonsregjeringen bør gjøre det klart at anneksjon av Vestbredden er uaktuelt.

– Vi har mottatt direkte melding om at innføring av israelsk suverenitet [på Vestbredden] vil føre til en umiddelbar krise med den nye administrasjonen [i USA], sa Lieberman til medlemmer av Knesset mandag 6. mars. På israelsk høyreside er det noen som har håpet at Donald Trumps nye administrasjon ville støtte en hel eller delvis israelsk anneksjon av Vestbredden.

Når Lieberman avviser anneksjon, er det ikke først og fremst i frykt for internasjonale reaksjoner.

– Så sant det står til meg, må vi skille oss fra palestinerne, og ikke integrere dem. Hvis vi bestemmer oss for å annektere Judea og Samaria [Vestbredden] vil det bety en integrering av 2,7 millioner palestinere i Israel, sa Lieberman, ifølge Ha’aretz.

Dersom Israel annekterer Vestbredden vil palestinerne som bor der, etter israelsk lov, i det minste ha krav på permanent oppholdstillatelse. Det betyr at Israel fra første dag vil måtte betale titalls milliarder kroner i arbeidsledighetstrygd, fødselspenger og andre velferdsgoder, påpeker Lieberman. I tillegg vil det komme andre kostnader i andre departementer.

I tillegg til de økonomiske aspektene, er det ventet at palestinerne vil kreve rett til å stemme ved israelske valg dersom Vestbredden blir annektert. Det er en situasjon som mange jøder i Israel frykter, da jødene etterhvert vil kunne komme i mindretall i sin egen stat.

 

“Ikke så enkelt som dere tror”

Mandag 27. februar møtte statsminister Benjamin Netanyahu sine partikollegaer i Knesset. Han forklarte at det ikke er noen enighet med Trump-administrasjonen når det gjelder bygging på Vestbredden.

– Det er ikke så enkelt som dere tror, sa Netanyahu.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise