Israel gjenåpner ambassaden i Amman

Seks måneder etter skytingen på Israels ambassade i Jordan er landene kommet til enighet.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Jordans Kong Abdullah sammen i januar 2014. (Foto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Jordans Kong Abdullah sammen i januar 2014. (Foto: GPO)

Statsminister Benjamin Netanyahus kontor sendte torsdag kveld ut en melding om at Israel og Jordan er kommet til enighet etter hendelsene i Jordan 23. juli 2017 og 10. mars 2014.

Hva som skjedde i fjor sommer er beskrevet i artikkelen Diplomatisk krise etter angrep mot israelsk sikkerhetsvakt i Amman.

Hendelsen i mars 2014 handlet om en 38 år gammel jordansk statsborger som ble skutt og drept etter at han angivelig skal ha forsøkt å stjele våpenet fra en israelsk soldat på Allenby-broen, som er en grenseovergang ved Jeriko.

Meldingen sier at den israelske ambassaden i Jordan umiddelbart vil gjenoppta full aktivitet.

Videre sier den at israelske myndigheter ikke er ferdige med å etterforske hendelsen i juli 2017, men at de i løpet av de kommende ukene vil komme til en konklusjon og ta en avgjørelse.

Times of Israel skriver at granskingen handler om sikkerhetsvakt Ziv Moyal på den israelske ambassaden kan ha gjort noe ulovlig som han vil bli tiltalt for i en israelsk domstol.

Ifølge en talsmann for den jordanske regjeringen skal Israel ha akseptert å betale erstatning til tre jordanske familier etter de to hendelsene. Ifølge medierapporter er det snakk om et tosifret millionbeløp i norske kroner.

Avslutningsvis skriver statsministerens kontor at Israel legger stor vekt på det strategisk viktige forholdet til Jordan, at landene vil øke samarbeidet og at de vil forsterke fredsavtalen mellom landene.

Forrige artikkelMIFF gir israelernes beste argumenter til hele Troms
Neste artikkelSiste gang palestinerne sa NEI til sin egen stat: Januar 2018
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016.