Siste gang palestinerne sa NEI til sin egen stat: Januar 2018

Palestinerne har gjort det igjen.
Donald Trump og Mahmoud Abbas i Det hvite hus 3. mai 2017. (Foto: Facebook)
Donald Trump og Mahmoud Abbas i Det hvite hus 3. mai 2017. (Foto: Facebook)

Rundt 9. januar sendte palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat det han hevder er en skisse av Donald Trumps fredsplan til PA-president Mahmoud Abbas. Her er noen av hovedpunktene i det 92 siders dokumentet:

JERUSALEM: Palestinerne får sin hovedstad i en av de arabiske bydelene i Jerusalem. Israel forplikter seg til å opprettholde status quo og sikre fri tilgang til de hellige stedene i byen.

FLYKTNINGER: Trumps plan tar til orde for en rettferdig løsning for flyktningene i den palestinske staten, uten noen retur til Israel.

GJENSIDIG ANERKJENNELSE: Det internasjonale samfunnet anerkjenner Israel som det jødiske folkets hjemland og Palestina som hjemlandet til det palestinske folk.

GRENSER: Palestinerne får sin egen stat på 90 prosent av Vestbredden. I følge Erekat vil Trump i løpet av to til tre måneder gi Israel grønt lys til å annektere de store bosetningsblokkene på Vestbredden, et område på omkring 10 prosent av arealet. Trumps plan sier at den endelige grensen må avklares i forhandlinger mellom partene.

SIKKERHET: Trumps plan sier IDFs tilbaketrekning fra Vestbredden vil bli gradvis og bare skje dersom palestinerne oppfyller sikkerhetsforpliktelser. Israel vil beholde sikkerhetskontrollen på hele Vestbredden. En palestinsk stat vil være demilitarisert, men med en sterk politistyrke. IDF opprettholder stillinger ved Jordan-elven og på strategiske punkter i fjellene på Vestbredden for å bevare sikkerheten både for en palestinsk stat og for Israel.

GRENSEOVERGANGER, FLYPLASSER OG HAVNER: Trumps plan gir palestinerne egen tilgang til Ben Gurion-flyplass og havnene i Haifa og Ashdod, men sikkerhetsansvar forblir i Israels hender. Trump vil også ha en sikker passasje mellom Gaza og Vestbredden. Palestinske grensestasjoner mot Egypt og Jordan vil ha palestinsk personell, men sikkerheten vil være i Israels hender. Israel får kontroll over luftrom, maritime grenser og elektromagnetiske frekvenser uten å skade behovene til den palestinske staten.

Erekat anbefalte sin president å avvise denne planen allerede før den blir kunngjort. Det var nettopp det Mahmoud Abbas gjorde i en to timer lang tale 14. januar. «Må huset ditt bli ødelagt,» sa Abbas om Trump, en av de mest forbitrede forbannelser man kan gi på det arabiske språket.

Trumps plan ligner veldig på Bill Clintons fredsplan fra 2000/2001, som palestinerne avviste. Den ligner mye på resultatet av forhandlingene i 2007/2008, som palestinerne avviste. Og den ligner mye på Barack Obamas og John Kerrys plan fra 2014 som palestinerne avviste.

Tjenestemenn i Det hvite hus avviser Erekats framstilling av Trumps plan og hevder den er feil. Samme hva som er feil, viser rapporten at det er palestinerne som fortsetter å avvise en reell løsning med to stater for to folk.

Det er den erfarne israelske journalisten Barak Ravid, som tidligere jobbet for venstreorienterte Ha’aretz, men nå jobber for Kanal 10 i Israel, som har fått en kopi av Erekats rapport. Denne artikkelen bygger på hans gjengivelse i en artikkel på det amerikanske nettstedet Axios.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsrael gjenåpner ambassaden i Amman
Neste artikkelGaza-familie drepte familiemedlem som var mistenkt for å hjelpe Israel
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise