Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Avis: Trumps fredsplan kan innebære anerkjennelse av en palestinsk stat

Palestina-flagg (Illustrasjonsfoto: Jean-François Gornet, flickr.com.
Palestina-flagg (Illustrasjonsfoto: Jean-François Gornet, flickr.com.
Men da må palestinerne i så fall gi opp kravet om «rett til å vende tilbake».

Trump-administrasjonens fredsplan for Midtøsten kan inkludere amerikansk og internasjonal anerkjennelse av en palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad, ifølge den London-baserte saudiarabiske avisen Asharq al-Awsat.

Planen er, ifølge avisen, at Gamlebyen i Jerusalem skal legges under «internasjonal beskyttelse». Det skal være «kunnskapsrike arabiske diplomater» som er avisens kilder i saken. De forteller at USA vil presentere planen i en arabisk hovedstad, sannsynligvis Kairo, med Israel til stede.

Det er ikke kommet noen info om når fredsplanen eventuelt presenteres.

Nyheten kommer etter at arabiske utenriksministere har møtt sine europeiske kollegaer i Brussel tidligere i uken. Der har den israelsk-palestinske konflikt og den amerikanske fredsplanen vært temaet.

Trump har tidligere sagt at hans fredsplan vil være «århundrets beste».

Ifølge Asharq al-Awsat innebærer USAs fredsplan at palestinerne gir opp deres krav om «rett til å vende tilbake» til Israel for de palestinske flyktningene og deres etterkommere. De store israelske bosetningene vil bli stående, mens de mindre i utkantene vil bli «flyttet».

Planen innebærer også at palestinske myndigheter får økt sikkerhets- og administrasjonsansvar i område A og B på Vestbredden.

USA planlegger å samle inn 315 milliarder kroner for å hjelpe til med å etablere en palestinsk stat og bygge opp de offentlige institusjonene, ifølge en av avisens kilder. Pengene er ikke ment for «å kjøpe» palestinernes aksept av avtalen, understreker han.

Den samme kilden påstår også at planen vil tillate at Israel beholder kontrollen over Vestbreddens grenser, mens Egypt får ansvaret for Gazastripens grense.

Forholdet mellom USA og palestinerne har vært anstrengt etter at Trump i desember i fjor anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Mahmoud Abbas og Fatah fordømmer Israel for å forsvare seg selv. Her i møte med Donald Trump. (Foto: Shealah Craighead/Flickr)
Donald Trump planlegger å gi Mahmoud Abbas og palestinerne sin egen stat, ifølge rapport. (Foto: Shealah Craighead/Flickr)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart