Avis: Trumps fredsplan kan innebære anerkjennelse av en palestinsk stat

Men da må palestinerne i så fall gi opp kravet om «rett til å vende tilbake».
Palestina-flagg (Illustrasjonsfoto: Jean-François Gornet, flickr.com.
Vil USAs fredsavtale innebære en anerkjennelse av en palestinsk stat? (Illustrasjonsfoto: Jean-François Gornet, flickr.com.

Trump-administrasjonens fredsplan for Midtøsten kan inkludere amerikansk og internasjonal anerkjennelse av en palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad, ifølge den London-baserte saudiarabiske avisen Asharq al-Awsat.

Planen er, ifølge avisen, at Gamlebyen i Jerusalem skal legges under «internasjonal beskyttelse». Det skal være «kunnskapsrike arabiske diplomater» som er avisens kilder i saken. De forteller at USA vil presentere planen i en arabisk hovedstad, sannsynligvis Kairo, med Israel til stede.

Det er ikke kommet noen info om når fredsplanen eventuelt presenteres.

Nyheten kommer etter at arabiske utenriksministere har møtt sine europeiske kollegaer i Brussel tidligere i uken. Der har den israelsk-palestinske konflikt og den amerikanske fredsplanen vært temaet.

Trump har tidligere sagt at hans fredsplan vil være «århundrets beste».

Ifølge Asharq al-Awsat innebærer USAs fredsplan at palestinerne gir opp deres krav om «rett til å vende tilbake» til Israel for de palestinske flyktningene og deres etterkommere. De store israelske bosetningene vil bli stående, mens de mindre i utkantene vil bli «flyttet».

Planen innebærer også at palestinske myndigheter får økt sikkerhets- og administrasjonsansvar i område A og B på Vestbredden.

USA planlegger å samle inn 315 milliarder kroner for å hjelpe til med å etablere en palestinsk stat og bygge opp de offentlige institusjonene, ifølge en av avisens kilder. Pengene er ikke ment for «å kjøpe» palestinernes aksept av avtalen, understreker han.

Den samme kilden påstår også at planen vil tillate at Israel beholder kontrollen over Vestbreddens grenser, mens Egypt får ansvaret for Gazastripens grense.

Forholdet mellom USA og palestinerne har vært anstrengt etter at Trump i desember i fjor anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Mahmoud Abbas og Fatah fordømmer Israel for å forsvare seg selv. Her i møte med Donald Trump. (Foto: Shealah Craighead/Flickr)
Donald Trump planlegger å gi Mahmoud Abbas og palestinerne sin egen stat, ifølge rapport. (Foto: Shealah Craighead/Flickr)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise