Palestinernes sjefsforhandler: – Vi må trekke tilbake vår anerkjennelse av Israel

Saeb Erekat gjentok trusler mot Israel.

Palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat truer med å oppløse selvstyremyndighetene innen utgangen av året, samtidig som han avviser Netanyahus utspil om nye forhandlinger. (Foto: US Islamic World Forum / Flickr.com / CC)
Palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat. (Foto: US Islamic World Forum / Flickr.com / CC)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

– President Trump har ønsket å fjerne Jerusalem fra forhandlingsbordet. I stedet har han fjernet USA fra forhandlingsbordet. Vi har ikke noe annet valg enn å iverksette sentralrådets [PLOs sentralråd] anbefalinger om å trekke tilbake anerkjennelsen av Israel inntil Israel anerkjenner Palestina, erklærte palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat tirsdag 6. mars. Uttalelsen er gjengitt i Jerusalem Post.

Erekat kom med trusselen dagen etter at USAs president i et møte med Israels statsminister gjentok at han hadde fjernet Jerusalem som tema for forhandlinger mellom Israel og palestinerne da han 6. desember erklærte at USA anerkjenner byen som Israels hovedstad.

Det palestinske sentralrådet, som er et av PLOs øverste organer, vedtok på sitt møte 15. januar å tildele PLOs eksekutivkomité oppgaven med “å trekke tilbake anerkjennelsen av Israel inntil den jødiske staten anerkjenner staten Palestina, stanser bosetningsaktivitet og opphever annekteringen av Øst-Jerusalem.”

Det var på dette møtet at palestinernes president Mahmoud Abbas kom med svært sterke anklager mot Israel. Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman svarte ved å si at Abbas hadde «gått helt fra vettet».

Abbas antydet i sin tale til det palestinske sentralrådet at europeiske jøder valgte å bli drept i Holocaust framfor å emigrere til det britisk-styrte mandatområdet Palestina. Han hevdet at Israels første statsminister, David Ben-Gurion, tvang jøder i Jemen og Irak til å flytte til Israel mot deres vilje og at den jødiske staten bevisst skapte uro i arabiske land for å tvinge jøder i Midtøsten til å flytte til den nyopprettede staten.

Den palestinske presidenten påsto også at Israel ble etablert som et «kolonialistisk prosjekt som ikke har noe med jødedommen å gjøre», for å beskytte europeiske interesser. Ikke én eneste gang nevnte Abbas noe om jødenes tilknytning til Israel.

Anerkjennelsen som PLO ga av Israel på 1990-tallet, har vist seg å være en erkjennelse av at Israel eksisterte som noe de måtte forholde seg til, ikke en aksept for at Israel var kommet for å forbli som en jødisk stat. Der er PLO og Den arabiske liga tydelige. De sier absolutt og kategorisk nei til å anerkjenne Israel som en jødisk stat.

Forrige artikkelHan elsker norsk laks og fanger Israel-hatere i Twitter-garnet sitt
Neste artikkelSetter Bondevik Israel i samme bås som Iran?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.