Våpenhvile mellom Israel og Hamas?

Etter flere dager med ro kan en våpenhvileavtale være like rundt hjørnet.
To raketter i luften på vei fra Gaza mot Israel. (Illustrasjonsfoto: Tipinfo / Flickr.com)
I forrige uke skjøt islamister over 200 raketter mot Israel. (Illustrasjonsfoto: Tipinfo / Flickr.com)

Israel og Hamas skal angivelig være nær en våpenhvile, skriver nettavisen Times of Israel. Etter forrige ukes voldsomme konfrontasjoner mellom Israel og islamistene på Gaza, som nesten endte med full krig, har det de siste dagene vært svært rolig. En våpenhvile skal nå være «så godt som klar».

Det har ikke kommet en offisiell bekreftelse fra israelsk hold om at en avtale nærmer seg, men høytstående tjenestemenn i forsvaret skal diskutere en mulig lettelse av restriksjonene mot Gazastripen i bytte mot fred og ro.

Det som derimot er blitt bekreftet er at Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Egypt president Abdel-Fattah el-Sissi hadde et hemmelig møte i mai for å diskutere en potensiell langvarig våpenhvile på Gazastripen.

De to skal blant annet ha diskutert lettelser på Egypts og Israels blokade av Gaza, rehabilitering av Gazas infrastruktur og mulighetene for at palestinske selvstyremyndigheter (PA) igjen kan overta kontrollen over Gazastripen.

Forsvarsminister Avigdor Lieberman skal etter planen diskutere en snarlig gjenåpning av grenseovergangen Kerem Shalom og utvidelse av fiskesonene på Gazastripen med andre i forsvarsmiljøet. Forhandlingene mellom Israel og Hamas skal ifølge rapporter ha foregått med Egypt som mellomledd.

I tillegg til lettelse på restriksjonene vurderes det økonomiske forbedringer dersom situasjonen forblir rolig langs Gaza-grensen. Den siste uken har det vært en betydelig nedgang i brannterroren fra den palestinske enklaven.

De siste månedene har over tusen branner herjet i Sør-Israel, men nå har situasjonen roet seg. (Foto: Brannvesenet)
De siste månedene har over tusen branner herjet i Sør-Israel, men nå skal det ha roet seg. (Foto: Brannvesenet)

På søndag sa den israelske brann- og redningstjenesten at det var den første dagen på flere måneder at det ikke var noen branner i Israel som var forårsaket av brannterroren fra Gazastripen. Palestinere har de siste månedene brukt drager og ballonger til å frakte brennbart materiale over på israelsk territorium. Dette har ført til over tusen branner og nesten 30 kvadratkilometer med landbruksområder, skog og mark er ødelagt.

Den tidligere israelske generalmajoren Yaacov Amidror, nå visepesident ved Jerusalem Institute for Strategic Studies, mener en våpenhvile med Hamas vil være fordelaktig for Israel. Han mener Israel, som stadig må kjempe for å sikre landets sikkerhet og eksistens, må velge sine kamper med omhu.

– Begrunnelsen er enkel: Du kan ikke bekjempe alle forstyrrende elementer hele tiden. Man må ha klare prioriteringer og Israel har ikke råd til å starte kriger over hensynet til «prestisje», skriver Amidror på instituttets nettside.

Han mener Israel står overfor så mange trusler at landet må fokusere på de truslene som er en reell fare for landets eksistens. Han mener brannterroren fra Gaza, til tross for hvor ødeleggende den er, ikke er like prekær som andre situasjoner. Han peker blant annet på Irans tilstedeværelse i Syria.

– En våpenhvile med Hamas vil gjøre at Israel hovedsakelig kan fokusere på å stanse Irans forsøk på å forankre seg militært i Syria. Iran vil helst at Israel fokuserer på Gazastripen. Fordelen med en avtale med Hamas er at den utsetter behovet for å håndtere Gaza på dette tidspunktet. Derfor må denne muligheten vurderes seriøst, skriver den pensjonerte generalmajoren.

Her blir hovedkvarteret til Hamas' interne sikkerhetstjeneste på Gazastripen truffet. (Skjermdump fra video på Twitter)
Israel bombet i forrige uke hovedkvarteret til Hamas’ interne sikkerhetstjeneste på Gazastripen. (Skjermdump fra Twitter)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise